5.7.2009

PerusperhealbumiMuistan lukeneeni jostain (pahoittelut tästä aavistuksen puutteellisesta lähdeviitteestä), että jos katsellaan suomalaisten valokuva-albumeja (tai nykyisin kuvatiedostoja), voi niistä vetää johtopäätöksen, että suomalaisten elämä on yhtä joulua ja syntymäpäivää. Kamera siis toisin sanoen kaivetaan käyttöä varten esiin vain edellämainittuina ajankohtina. Vaikka suomalaistenkin kuvaaminen on varmasti mennyt enemmän "keski-eurooppalaiseen" suuntaan (= otamme enemmän kuvia ja olemme enemmän ja millämme kuvattavana) on ainakin japanilasiin ja venäläisiin vielä matkaa...

Me blogistit teemme varmaankin melkoisen poikkeuksen tähän joukkoon. Kuinka moni teistä on muuttanut kuvaustottumuksiian bloggaamisen myötä? Vai kuvasitteko yhtä paljon ennen bloggaamista?

Minulle ongelma mitä olen valittanut ennenkin, on järkevä kuvien arkistointi. En pidä itseäni mitenkään erityisen epäjärjetelmällisenä, mutta tämä asia tuottaa minulle suuria vaikeuksia. Luulen sen johtuvan siitä, että monet kuvat sopisivat useampiin kansioihin, enkä osaa loogisesti laittaa niitä aina samoihin "oikeisiin" kansioihin. Jos jollain on tähän vinkkejä, otan ne kiitollisuudella vastaan:).Ylläolevien kuvien kaltaisia löytyy varmasti myös monista perusperhealbumeista joulun ja synttäreiden lisäksi. Itsekkin kuitenkin toivoisin, että vaikka kuvaan paljon, osaisin kuvata vielä enemmän sitä perusarkea, löytää niitä arjen pieniä iloja, suruja ja sattumuksia kuviin. Lasten kanssa ollessa vain usein kun sattuu ja tapahtuu, kädet ovat varattuna muuhun kuin kuvaamiseen.

Lasten kanssa liikkuessa kuvaaminen on tuottanut myös vauhtia ja vaaratilanteita. Etsimen läpi zoomaillessa on kerran jos toisenkin käynyt niin, että kun yksi pikkuihminen on ollut aseteltuna kuvaan kuten pitää, pari muuta ovat juoksemassa ja kiipeämässä johonkin ihan muualle.Mitä teette ottamillanne valokuvilla?
Säästättekö kaikki kuvat?
Onko samasta tilanteesta aina varmuuden vuoksi vähintään kaksi kuvaa?
Ovatko kuvat hautautuneet tietokoneen kovalevylle?
Teetättekö niistä printtejä tai muita tulostusfirmojen tarjoamia vaihtoehtoja, esim. kuvakirjoja? Katsotteko kuvia lasten kanssa?

17 kommenttia:

 1. minulla yksi tärkeimmistä syistä blogin aloittamiseen (silloin vauvalehden puolella) oli nimenomaan se, että tulisi otettua kuvia enemmän. tämä onkin toteutunut. arkistointi onkin sitten toinen juttu...meillä kuvat siirretään kamerasta harvakseltaan koneelle eikä niitä juurikaan eritellä mitenkään, joskus joku tapahtuma voi saada oman kansionsa. mies ottaa varmuuskopioita silloin tällöin ulkoiselle kovalevylle. viimeisimmät kansioon asti saatetut paperikuviksi tulostetut ovat vissiin tammikuulta 2007. sen jälkeen on puolen vuoden kuvat teetettynä, mutta odottaa kansiointia. eli kohta kahden vuoden kuvat on teettämättä...tästä voikin laskea, että kuopuksen syntymän jälkeen ei ole ehtinyt/jaksanut panostaa tähän. ehkäpä joskus taas..joskus lahjaksi teetetään kalentereitä tmv. juttuja poikien kuvista.

  VastaaPoista
 2. Me teetetään Ifolorilla varmaan n.6x vuodessa digikuvista parhaimmat, omaan albumiin yleensä eniten - poikien omiin sitte vähän vähemmän ehkä. Ihan arkea, leikkipuistoa, kyläilyjä, mökkeilyä..jne. ja sinne tulee poikien albumeihin muutakin sälää ja matkamuistoo paperimuodossa.

  Ollaan paljon kuvattu lapsia, niin ekaa kuin tokaakin. Kamera räpsyy joka päivä - samoin videokamera.

  Me ollaan aina teetetty ja tullaan teettämään, lisäksi on digikuvat tallessa serverikoneella ja myös poltettuna cd:ille.

  VastaaPoista
 3. Hieman on kuvaus tottumuset muuttuneet - en minä ennen ostoksiani kuvannut, mutta lapsista olen räpsinyt aina paljon kuvia. Otan yleensä usean kuvan samasta aiheesta ja teetän pari kertaa vuodessa hirveät läjät kuvia... siellä oottas varmaan 1000 kuvaa albumia : P

  VastaaPoista
 4. Meillä kuvataan paljon. Kaikkee mahdollista. Aivan ihana jälkeepäin katsella kuvia kaikesta, jopa tavallisesta arjesta ja muistella. Lasten kanssa katsotaan myös paljon kuvia. Järjestelen yleensä kuvat milloin mitenkin, mutta paperiset versiot laitan albumeihin aika/kuvaus järjestyksessä. Äitini aikanaan järjesti kuvat kaiken maailman eri kansioihin. Itse en ole viitsinyt (laiskuutta)...

  VastaaPoista
 5. Oma kuvausharrastukseni alkoi järkkärin myötä. Kuvaan siivosivälineistä lapsiin...ihan kaikkea. Joskus kun isi on reissussa teen pieniä kuva päiväkirjoja flickr:iin, minne myös lataan ne kuvat joita sukulaiset ja ystävät pääsevät katsomaan. Vajaassa 2:ssa vuodessa sinne on kerääntynyt noin 2500 kuvaa, pieni murto-osa siitä mitä koneella on.

  Koneella kuvat ovat niissä kansioissa mihin menevät kun puran kamerasta, päivämäärän mukaan.

  Bloggaamisen myötä on kuvat jakaantuneet niin että osa menee flickriin ja osa blogiin, en halua että ystävät joutuvat samoja kuvia katselemaan kahdesta paikasta. Teetettyjä valokuvia meillä ei ole, en edes tiedä minne laittaisin ne kaikki :D Seinille on tulossa jotain ja sukulaisillekin mutten ole vielä päättänyt missä teetän, Fotoyksissä en ainakaan, sieltä on huonoja kokemuksia.

  Hyvä aihe, bloggaampa tähän liittyen vähän ;)

  VastaaPoista
 6. Ja voi jösses! Tuo keskimmäinen kuva on ihan täydellinen, juuri tuollaista en saanut kun itse yritin :D

  VastaaPoista
 7. Helt underbara bilder som vanligt! Härligt att du visar å många fina foton, det inspirerar!
  Jag fotar nog mera nu när jag bloggar, och barnen har jag alltid fotograferat :) Tyvärr har jag inget bra tips på hur man ska lagra foton på ett vettigt sätt, men på min dator (Mac) är det ett automatiskt sätt som delar in fotona så att det blir en ny mapp varje ny dag. Så det blir många mappar, men ändå bättre koll än med PC:n tycker jag! Vi framkallar tyvärr inte så många bilder, men försöker bli bättre på det. :)

  VastaaPoista
 8. Upeita kuvia!

  Minä olen aina kuvannut paljon, tosin en minäkään ennen ole ostoksiani kuvannut :-)

  Kun digikuvaaminen aloitettiin, aloitimme samaan aikaan myös omien webbisivujen pitämisen ja siten tuli myös arkistoitua kuvat. Meillä on eri aihealueille omat kansiot, esimerkiksi arkipäivä, lelut, erikoisia tapahtumia, lapsille omat kansionsa jossa alakansiot, juhlakansio, jossa erikseen esimerkiksi lasten kansiot heidän juhlilleen, kesälomat, joulut, matkat, kotikuvat, huvilakuvat, venekuvat, koirakuvat ja niin edelleen. Ja sitten kun jollekin alueelle tulee paljon kuvia, niin ne on vielä jaoteltua vuosittain.

  Nykyään webbisivuja ei tule pidettyä yllä, mutta blogin avulla ehtii ainakin vähän paremmin myös hallinnoimaan noita kuvia.

  VastaaPoista
 9. Kiitos arkistointi- ja muistakin vin keistä, pitänee vain ryhdistäytyä...

  Anana - mikä flickr???

  VastaaPoista
 10. Mulla on kuvaaminen lisääntynyt digikameran myötä, aikasemminkin kyllä otin aika paljon kuvia, mutta niiden kehittäminen oli sitten työlästä. Bloggaamisen myötä kuvaan myös ostoksia:)
  Mulla on ulkoinen kiintolevy vain ja ainoastaan mun kuvia varten ja sinne siirtelen sopivin väliajoin.
  Kuvat siirtyy päivämäärän mukaan ja sitten kovalevyllä on pääkansiot Kevät 09, Kesä 09 jne ja niiden alla nuo siirrettävät kansiot, joissa on päivämäärät.
  Kauheasti en teetä kuvista paperiversioita, enkä kirjoja koska mihin ne mahtuisi? Joistakin kuvista on teetetty sukulaisille kuvia.

  VastaaPoista
 11. Kuvaaminen on meilläkin lisääntynyt digikameran myötä ja tulee napsittua kuvia vähän miten sattuu... Blogi ei ole lisännyt kuvaamista, mutta lapsen saaminen (ja halu tallentaa ihan kaikki lapseen liittyvät muistot) on lisännyt.

  Meillä kaikki kuvat menevät päivämäärän mukaisiin kansioihin automaattisesti kun ne siirretään koneelle, sen kummempaa järjestelyä ei kuvilla ole.

  Paperikuvia teetän muutaman kerran vuodessa. Kaikkia kuvia ei paperisiksi teetetä, vain ne omat suosikit jotka mitä todennäköisemmin on jo etukäteen nähty joko blogissa tai Facebookissa (tai jopa molemmissa...). Paperikuvia teetän ihan siksi että tuntuvat konkreettisemmilta ja niitä tulee useammin esiteltyä muille.

  VastaaPoista
 12. Hyvä aihe todellakin.
  Kuvaaminen on lisääntynyt blogin myötä, varsinkin sellaisten arkisten juttujen. Iloa tuottaa aina onnistunut otos. Paperikuvia en ole teettänyt pariin vuoteen, koneellahan olis vaikka mitä. Laiskuus vaan on iskenyt päälle. Muutenkin tuntuu, että blogissa näkee niin monta kertaa omat kuvat, ettei enää jaksa albumiin saakka teettää.
  Pari valokuva-albumia olen teettänyt, viimeksi Kotipizzan kampanjana olleen Tictacphoton kautta. Oli oikein onnistunut ja hyvälaatuinen kirja, ajattelin jatkossakin käyttää kyseistä firmaa.

  Ihanat kuvat Ellenistä! Oikein veden läiskyttämisen riemua :)

  VastaaPoista
 13. Meillä esikoisen lempipuuhaa on katsella mun kanssa 'vanhoja' kuvia, eli pojan vauva-ajasta eteenpäin. Poika muistaa ulkoa jo kuvien sijainnin (toisin kuin äiti) ja haluaa nähdä jonkun tietyn kuvan jostain tietystä albumista, josta pojalla on sitten jotain erityistä kysyttävää. Meilläkin niitä paperiversioita on varmaan puolentoista vuoden takaa uusimmat, jos joskus saisi aikaiseksi, niin teettäisin taas. Mies lähettää kotimaahansa kuvia joskus, niin teetän aina tuplana ne kuvat.

  Koneella meillä on kuvat päivän mukaan ja kesän alussa lajittelin ne puolivuosittain samaan kansioon.

  BLogin myötä kuvaan shoppailuja, lasten arkea kyllä kuvasin jo aiemmin. Meillä on varmaan kymmenistä leikkipuistoista kuvia... Yhdeltä kesältä voi laskea pojan kaikki autopaidat kuvista... Kyllä mä ennen blogiakin kuvasin lapsia paljon. Ihan arjessa. Musta ne synttäri- ja joulukuvat on vain niin tylsiä, ei niitä jaksa katsoa albumistakaan...

  VastaaPoista
 14. Mä komppaan (taas;) Katria eli mulla on sama systeemi. Kuvat on "vuodenaika" -kansioissa aikajärjestyksessä. Ja ulkoiselle kiintolevylle siirrän/kopion niitä säännöllisesti.

  Bloggaamisen myötä läppärillä on oma Blogi-kuvakansio. Ostoksiani olen aika laiska kuvaamaan edelleenkään...

  Luksu tykkää katsoa kuvia(an) viikottain, eli ei ne ihan hukkaan mene. Mulla on oma kuvatulostin mutta aika harvoin jaksan paperiversioita tulostella.

  VastaaPoista
 15. Tanja, http://www.flickr.com/ ;)
  Aivan loistava kun oppii läyttämään ja edullinen pro-asiakkuus :)

  VastaaPoista
 16. Teidän blogistien ansiosta minäkin olen vihdoin aloittanut selvittämään tuota 12 000 kuvan "sotkua".

  Kuvien määrä lisääntyi räjähdysmäisesti kun vihdoin siirryin perinteisestä järkkäristä digiversioon. Onneksi on omenakone osaa järjestellä automaattisesti kuvia. Kansioita on paikkojen, tapahtumien, lapsien, aiheiden mukaan. Kasvotunnistus auttaa paljon ja vie minun aikaa vähemmän.

  Itselläni on valokuvatulostin, jolla teen kuvia, kortteja yms. silloin niitä tarvitaan per heti. Muuten kuvia lähetän tulostettavaksi pari kertaa vuodessa. Muutaman valokuvakirjankin olen tilannut, mutta minä tykkään valokuvien järjestelystä itse. Eli pino kuvia, tyhjä kansio ja lasi viiniä :)

  Lapsille teen aina kun muistan ja ehdin dvd-levyjä, jossa on kuvia heistä. Helppo tapa vangita lapset yhtäaikaa yhteen paikkan :)

  Hyvä aihe. Ja hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 17. Mä oon teettänyt foto(.com):lla. Aina monta sataa kuvaa kerralla. Ei ole yhdelle kuvalle paljon tullut hintaa.

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)