7.7.2009

Aikainen Lintu


Uni tuli puolilta öin. Ellenin vaati maitoa neljältä. Siinä meni vain kymmenen minuuttia, mutta uni tuli uudelleen viideltä. Ida kiipesi puoli kuusi viereen ja juuri kun olin sen jäljiltä nukahtanut Emilin piti päästä vessaan. Sen reissun jälkeen puoli seitsemältä Ellen olikin taas meidän Aikaisena Lintuna virtaa täynnä päivän puuhiin.

Joskus mietin, jaksaisinko paremmin kaikkea, jos saisin nukkua tarpeeksi. Kestäisinkö räjähtämättä lasten kitinää? Jaksaisinko useammin leikkiä ja puuhata heidän kanssaan? Olisinko tehokkaampi? Ehkä en. Millaista olisi pirteä ja hyvinnukuttu vanhemmuus? Siitä tuskin monilla on kokemuksia.

Meillä ei nukuta perhepedissä, se vain ei ole meidän juttu. Jos lapset näkevät painajaisia eivätkä rauhoitu, saavat he toki tulla viereen nukkumaan, mutta pääsääntöisesti jokainen nukkuu omassa sängyssä. Ellen tissittelee aamuyöstä - kukapa meistä ei, kun kerran tarjoilu pelaa. Unikoulu auttaisi, jos jaksaisi - ehkä sitten syksymmällä... Nyt äiti on vähän väsynyt.


Kaikesta huolimatta rakastan aikaisia aamuja. Hyvinnukutun yön jälkeen niihin on ihana herätä.

9 kommenttia:

 1. Meilläkin on aina aikaisia aamuja. Tyttö nukkui 2v 10kk huonosti ja silloin oli tuskaa herätä joka aamu töihin 5.45. Tyttö on tosi vähäuninen ja heräsi suunnilleen samaan aikaan kanssani vaikka oli valvonut yöllä ja mennyt nukkumaan yhdeksältä illalla. Nykyään nukkuu paremmin (huutaa yleensä vain kerran yössä, viime yönä tosin kolmesti) ja nukkuu jopa seitsemään (tänään heräsi kyllä jo kuudelta, vaikka nukahti illalla vasta kymmeneltä), joten on ihanaa kun aamulla on hetki aikaa itsekseen.

  Bloggaaminen taitaa jäädä syksyllä vähemmällä, sillä sitten en enää jaksa kuuden tunnin unilla. Kesä on ihanaa aikaa!

  Voimia!

  VastaaPoista
 2. Minä ainakin jaksaisin paremmin lasten kitinää räjähtämättä, jos saisin nukkua paremmin. Viime aikoina olenkin onneksi saanut nukkua paremmin lukuunottamatta kausittaisia taantumia lasten nukkumistaidoissa. Mutta oli aika jolloin yli kolmen vuoden tauotta jatkuneet katkonaiset unet meinasivat katkaista kamelin selän.

  4v onneksi ymmärtää jo, että äiti on joskus väsynyt ja antaa jopa nukkua päiväunet ihan rauhassa, kun sovitaan kellonaika, jolloin saa tulla herättämään. 1,5 v kuopus ei vielä ymmärrä, mutta osaa onneksi nukkua paljon paremmin kuin isoveli.

  Kyllä hyvät unet ovat pidemmän päälle kullan kalliit. Parempia unia teillekin!

  VastaaPoista
 3. Meillä edelleen Nöpö riekkuu öisin.

  Enpä tiedä millaista se olisi, jos saisi nukkua niin paljon kuin huvittaa. Varmaan ihanaa. No, mummona sitten=)

  VastaaPoista
 4. Meillä poika on nukkunut vauvasta asti hyvvin yöllä ja univelkaa ei tule jos malttaa mennä ajoissa nukkumaan.

  Tiedän, että se on luksusta ja siksi yritänkin jaksaa päivät leikkiä, leikkiä ja leikkiä ylivilkkaan lapsen kanssa, joka nukkui 10kk vain puolen tunnin päivä unet kerran tai pari päivässä...

  nimim.ei univelkaa, eikä omaa aikaa

  VastaaPoista
 5. Minulla on kokemusta hyvin nukkuvana vanhempana!! Meidän esikoinen nimittäin on nukkunut oikeastaan aina alkaen 5-6kk 21.30-9.30. MUTTA tuo luksus loppui kun kuopus syntyi..heräilee aina vain öisin vaikka jo 1v7kk, onneksi vesitilkka auttaa, ei enää maitoa öisin vaadi..mutta nytkin on pari viikkoa heräillyt tunnin välein ja heti kun laskee takasin sänkyynsä niin "äitiii apuaa äitii apuaa". Varmaan joku äiti-vaihe menossa nyt, sitä ennen heräili selkeesti hampaiden takia. Saisi nukkua välissä, mutta ei tykkää siinä nukkua - ihan vauvana siinä nukkui kyllä. Esikoinen saattaa kömpiä joskus aamusta väliin nukkumaan.

  VastaaPoista
 6. Hävettää tunnustaa, mutta meillä kaikki neljä on n. 1,5kk ikäisestä lähtien nukkuneet 12h yöunia ja ja 2-4h päikkäreitä päivisin siihen asti kun täyttivät n. 2-2,5 vuotta. Nyt vanhin on 10v. ja nuorin 3v. ja kaikki nukkuu edelleen sen 12h yöunia. Jos aamuisin ei ole kiirettä tai menoa, niin silloin saattavat nukkua pidempäänkin. Näin meillä :D

  VastaaPoista
 7. Täällä vähäunisia lapsia!Esikoinen 6v nukkuu parhaiten eli n. klo 20-06, keskimmäinen 3v on vähäunisin eli nukkuu n. 21-5.30 ja heräilee siinä välillä lukuisia kertoja.Nuorimmainen reilut 1v nukahtaa n. klo 21 ja herää joka aamu klo 5.00.Lisäksi hänkin heräilee pitkin yötä.Kaikki lapset ovat oikeasti aamunvirkkuja ja sopii se minulle mutta joskus olisi kiva nukkua edes kuuteen, varsinkin kun itse valvoo hieman myöhempään.Minä kyllä luulen että räjähtelisin vähemmän jos saisin joskus nukkua edes 3h putkeen eikä joku huutelisi läpi yön.Niin ja kun meillä ei edes nukuta päiväunia, ainoastaan nuorimmainen nukkuu n. 1h päivällä.*huoh*Kaipa se sitten kouluiässä...

  VastaaPoista
 8. Minut on pelastanut se, että viikonloppuisin mies herää lasten kanssa ja jättää minut nukkumaan... ei kuulemma itse enää saa unta aamulla kerran herättyään. Todellinen ritari, hänkin kun herää arkiaamuisin aikaisin töihin. Hänellä siis aina aikainen herätys... itse saatan viikonloppuna nukkua hyvällä omallatunnolla klo 11 asti.

  VastaaPoista
 9. Olen itse joutunut opettelemaan päikkäreiden nukkumisen; poikien nukkuessa. Ja painoa sanalle Opettelemaan; mä en vaan ole osannut ottaa rennosti aikaisemmin:-)niinä rauhallisina hetkinä olen useimmiten tehnyt kotitöitä tmv. olevinaan NIIN kiireisiä askareita. Ja kun esikoinen syntyi,niin pitkän aikaa vain valvoin hänen nukkuessaan, koska pelkäsin kokoa ajan, että vauvalle sattuisi jotain minun nukkuessani:-)

  Enkä aina vieläkään muista tätä, mitä kaikki aina hokevat ekan lapsen saaneelle; "aina kun vauva nukkuu, nuku itse.Se on kuin rahaa pankkiin laittaisi..." nyt olisi kiva muistella sitä "unipankkia", heh heh.

  Teillä on vielä kolme pientä, joten suuret tsempit ja sympatiat täältä, tiedän tunteen, unenpuutteen ja välillä, sen kertakaikkisen totaalisen vetämättömyyden tunteen ;-)

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)