6.7.2012

Eväät


Huokasin helpotuksesta, kun luin Jassun viimeisen postauksen.

"Suomen suvessa hoidetaan ruokailut vaikka kaupan seinustalla".

Olen välillä liiankin tarkka siitä, mitä, missä ja milloin lapset syövät. Ei ihan helppo yhtälö kaiken rumban keskellä. Eikä niin palkitsevaakaan. Tiedättehän, kun on käynyt kaupassa, kokannut ja keskimmäinen saapuu keittiöön kysymään mitä ruokaa ja toteaa "byääh, miks taas tätä, mä en tykkää..". 

Kesällä tämä vielä korostuu. On kuuma, itsekin söisi mieluummin leipää kuin ruokaa, ei kiitos mitään lämmintä. Silti energiaa tarvitaan - ainakin nuo ikiliikkujat tarvitsevat. Ulkona ruoka maistuu kummasti paremmalta - ja on tietysti usein myös kylmää. Olemmekin siirtyneet eväisiin :). Jassun oppeja siis noudatten, ei ole ihan niin tarkkaan mitä syödään eikä missä syödään, eikä silläkään ole niin väliä että koska - mieluummin vähän ennen kuin tulee nälkäkiukku (kuten meidän perheen naisilla tuppaa tulemaan..) .




Tänään otimme eväät mukaan ja tyttöjen harkkojen välissä kävimme picnikillä. Pizzaa, kasviksia, melonia, maitoa, herneitä. Niillä lähti nälkä. Kun vielä lapset saavat valita eväspaikan, se on l ä h e l l ä (lue treenisalin takapihalla) ja siellä on kivaa tekemistä.



Meillä eväänä on ihan liian usein ruisleipää ihan perustäytteillä. Lisäksi melkein aina porkkanoita, kurkkua, tomaattia ja hedelmiä. Tortillarullat ovat uusi suosikki viime kesältä. Yksinkertaisimmillaan tortillan sisään maun mukaan esim. tuorejuustoa, kalkkunaa ja herneenversoja (jotka eivät tosin uppoa meillä lapsiin) . Tortillat rullalle, puoliksi ja laatikkoon. Kehittyneempi (ja aikaavievempi!) versio sisältää broileria, kurkkua, paprikaa, aurinkotomaatteja ja valkosipulia ihan pieneksi leikeltynä, sekaan purkki pehmeää vuohenjuustoa. Täyte tortillan väliin ja tortilla rullalle. Tämä versio ei ikävä kyllä synny sillä hetkellä kun päätettään lähteä - kuten ei moni muukaan parempi eväs... Salaatteja jaksan joskus värkätä mukaan, niissä on se huono puoli että silloin tarvitaan taas enemmän kalustoa mukaan. Suosikkikesä"salaatti" syntyy uusista perunoista, joukkoon omppua, suolakurkkua, kevätsipulia, (oliiveja/kapriksia) ja fetaa. Lisäksi tarvittaessa esim. kermaviilikastike tai fetan öljy salaattiin sekoitettuna.

MITÄ TEIDÄN KYLMÄLAUKUISTA LÖYTYY..? 
KAIKKI KESÄEVÄSVINKIT OVAT TERVETULLEITA!

NAUTITAAN KESÄSTÄ JA EVÄISTÄ, EI STRESSATA RUOASTA 



13 kommenttia:

  1. Eilen mentiin rasialla Kivikylän lihapullia ja kirsikkatomaatteja, pussi miniporkkanoita ja rasia viinirypäleitä, suoraan kassahihnalta kylmälaukkuun. Tänään "ehdin" kuoria omppua ja avomaankurkkuja mukaan.

    Venereissulle tein vastaavia rullia kun sä; kylläkin niihin Fasun rieskoihin ja sisällä oli tuorejuustoa ja tunaa, lapsi nyrpisti nenää, sillekin. Noi ensiksi mainitut on siis win-win, ei vaivaa, ei valitusta :) pakko ehkä ostaa noi sun ainekset jollekin ens viikon retkelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan kummiski Stockan Herkusta. Ja olihan Tupperin kylmälaukku ja Gantin hupparit ja pikeemekot?

      Poista
    2. Ootko sä anonyymi vähän idiootti? Toivottavasti tuli hyvä mieli silkasta v-ttuilusta. Ei jaksa ymmärtää.

      Poista
  2. Me syödään aina milloin sattuu ja missä sattuu, oli kesä tai talvi:)

    Meilläkin nuo Kivikylän lihapullat ovat hitti (tsatsikiin dipattuna). Samoin pesto-mozzarella täytteiset focacciat. Ja Pågenin pullia pitää aina olla. Yleensä kurvataan Kauppahallin tai Herkun kautta, kummastakin paikasta saa kelpo eväät:)

    Auton kylmäkaapista löytyy tällä hetkellä yksi Cocis-tölkki, Rape-torni ja pieni pullo Mummia. On katos asiat tärkeysjärjestyksessä meidän huushollissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, mikä on Rape-torni :)?! Cocis on tuttu.. ;).

      Poista
    2. Göteborgs Rape. Nuuskaa. Torni tarkoittaa sellaista pakkausta. Sitä löytyy myös takuuvarmasti pakastimesta (sieltä mistä muilla löytyy marjoja ja muuta hyödyllistä syötävää). Tuossa muuten pohdin, että jos heitän sen tornin hevon kuuseen, niin sinne autoon mahtuisi iso-Mummi:) Jota ei tietty korkata tien päällä;)

      Poista
    3. No niin katsos, mä olen niin kunnollinen (enkä pelaa jääkiekkoa;) että tuo nuuska on jäänyt vieraaksi ;). Jep. Suosittelen Rapen vaihtamista isoon Mummiin:)!

      Poista
  3. Anni, pitääkin kokeilla noita rieskajuttuja. Ja sitä tonnikalaa, se uppoaa toisinaan meillä lapsiinkin. Kiitos vinkistä!

    Ja Nina, olet mun ruokaidoli tuon asenteesi kanssa - mä pyrin myös tohon rennonmpaan suhtautumiseen, tässä on hyvä alku, huomaatkos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan, hyvä alku. Meillä on aika mutkaton suhde ruokaan, syödään silloin kun on nälkä ja ruokaa saatavilla (aina ei ole). Ainoa rajoitus on teini, jolla tuppaa teidän naisten tapaan tulemaan nälkäkiukku. Asia, jonka sisäistämiseen mulla meni monta vuotta, ihmettelin vaan, että mitä se lapsi taas raivoaa, mutta sillä olikin vaan nälkä. Raukka. Ja ruuan pitää olla hyvää, sekin on sitten tilannekohtaista, että koska se ruoka on hyvää ja koska ei.

      Poista
    2. Anni, pakko tulla vielä kiittämään tuna-vinkistä, tuli superhyviä!!!

      Poista
  4. Meilläkin syödään lomalla pääosin eväitä silloin kun nälkä yllättää. Saadaan mennä rauhassa ilman mitä tänään syötäisiin-stressiä ja nenännyrpistelyä. Tämän kesän hittinä on olleet minipiiraat eri täytteillä. Valmiista piirrakkataikinasta ja esim. feta-parsakaalitäyte silikonimuffinivuokiin ja uuniin, ei ihan supernopeaa, mutta tulevat muun pakkailun ohessa kumminkin. Ja maistuvat niin kylminä kuin lämpiminäkin. :)

    VastaaPoista
  5. meillä löytyy yleensä aina pakastimesta tällä pohjan ohjeella tehtyjä fajitaksia. Täytteen usein fetaa, tomaatin paloja, jauhelihaa, tonnikalaa ja paaaaljon yrttejä. Joskus myös emmental-mozzarella raaste. Juusto mukana siksi, että pitää paremmin kasassa. Ei kannata täyttää liikaa koska sit pursuu helposti syödessä yli (ainakin lapilla). Mut siis sulaa aika nopsaa ja menee hyvin kylmää ja kuumana :)

    http://www.foodnetwork.ca/recipes/Pepper/recipe.html?dishid=10122

    VastaaPoista
  6. Kiitos monille kaikista eväsvinkeistä :)

    VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)