18.5.2009

Turvallisesti vesillä

Miehistömme on lisääntynyt pikkuneidillä sitten viime veneilykauden, joten nyt sen alkaessa jouduimme marssimaan pelastusliivikauppaan.

Kun puhutaan harrastus- ja turvallisuusvälineistä, jotenkin luotan siihen, että alan liikkeistä saa hyviä, vaikka usein varsinkin harrastusvälineitä löytyy hyvin myös markettien urheiluosastoilta. Mutta kun itsekkin haluaa harrastaa kunnon välineillä, niin eikö se ole lastenkin oikeus:)? Pelastusliiveissä lienee eroa vain malleissa ja materiaaleissa, sillä käsittääkseni kaikkien Suomessa myytävien liivien pitää olla CE-hyväksyttyjä ja näin ollen turvallisia - turvallisuudesta ei siis tarvitse tinkiä, vaikka ei haluaisikaan sijoittaa pelastuliiveihin yhtään enempää kuin on pakko..

Meillä on olemassa yhdet Balticin "vauvaliivit" 0-15kg ja tuttavilta lainassa olevat "halpisliivit" 15-30kg. Vaihtoehtoina oli siis ostaa pikkuneidille uudet liivit tai siirtää hänet niihin vauvaliiveihin ja ostaa jommalle kummalle isommista lapsista uudet. Molemmat isommat lapset tosin vielä mahtuvat noihin "vauvaliiveihin", Emil painaa n.13kg ja Ida 16kg...

Näitä puntaroimme...

Bambi supersoft 3-15 kg

"Vauvaliivi" - 15kg asti

Lasten liivi 15-30kg

Lasten liivi 15-30 kg turvavaljailla

Lisäksi vaihtoehtona oli Hokka-merkkiset vauvojen liivit , jotka ovat pärjänneet testeissä erinomaisesti. Niissä täytteenä on valmistajan mukaan "mukavaa" polystyreeni-palloraetta.


... ja päädyimme ostamaan vanhimmalle uudet lasten liivit 15-30kg. Vahvana vaihtoehtona oli myös valjaalliset liivit, jotka varsinkin purjeveneessä lasten liikkuessa kannella ovat hyvät, mutta totesimme, ettemme tällä hetkellä purjehdi niin paljon, että valjaat olisivat tarpeen.

Pienimpiin vauvaliiveihin (Bambi supersoft) Ellen on jo liian iso sikäli, että ne on tarkoitettu lähinnä vaaka-asennossa matkustavalle, ei vielä istuvalle lapselle.
Noihin Hokan liiveihin en jostain syystä lämpene. Ellen siis perii samat liivit, joissa sisaruksensa ovat kulkeneet tyytyväisenä pienenä. Erityisesti näissä Balticin liiveissä pidämme isosta haarakappeleesta. Koska niskassa on nostolenkki (lähinnä tietysti veteen putoamista varten), ja haarakappele on tukeva (ei siis pelkkä remmi) on siitä hyvä nostaa lasta myös veneeseen ja sieltä pois. Muutenkin, vaikka liivit ovat suht kookkaat vauva-ikäisellä, niihin on usein hyvä nukahtaa ja meillä kyllä kikki lapset viihtyvät pelastusliiveissä:).Kävimme aikasemmin katsomassa myös Helly Hansenin liivejä, jotka mielestäni istuvat lapsen päälle hyvin. Mielessä vain kummittelee muutaman vuoden takainen Vene-lehden testi, jossa Hellyn liivit eivät kääntäneetkään veden varaan joutunutta vaippapeppua ylöspäin, vaan vaippa täyttyi vedellä ja lapsi jäi kellumaan kasvot veteenpäin. Ongelma lienee korjattu, mutta ainakin minulta luottamuksen takaisinsaaminen kyseiseen merkkiin vie vielä hetken. Noihin tuttavilta lainassa oleviin liiveihin piti vielä kommentoida, että materiaali on selvästi huokoisempaa eikä niin kulutusta kestävää ja lisäksi homepilkkuja ilmaantuu melko helposti (se nyt ei tietysti yksinomaan ole liivein vika ja niitä oli jos kun liivit meille saapuivat..).

Meidän perheessä myös aikuiset käyttävät pelastuliivejä, vähintäänkin esimerkin vuoksi. Me luotamme Balticin ja Hellyn paukkuliiveihin. Paukkuliivejä yleensä voin lämpimästi suositella, jos isot liivit tuntuvat epämukavilta ja liikkuu vesillä yhtään enempää.Kevään ensimmäistä kertaa vesillä veneensiirtoreissulla.


13 kommenttia:

 1. Millainen hintahaarukka on? Tarvitsemme halvat taaperoliivit, vauvalle on sopivat. Meillä ei paljoa olla vesillä, muutaman kerran koko kesänä ja silloinkin 15min kerrallaan, kun mennään saareen mökille.

  VastaaPoista
 2. Noi meidä ostamat Balticit olivat 55€, Biltemasta saa alle kolmellakympillä. Huutiksessa oli myös aika paljon tarjontaa, kun sieltä katselin, varsinkin Rukan liivejä ja ihan kohtuuhitaan. Sieltä voisi löytyä sopivat, pelastusliivithän eivät juuri mene miksikään. Itse ehkä käytettyjä ostaessa kysyisin, etteivät ole homeessa (niitä mustia pilkkuja siis) - vaikka ei sekään käyttöä haittaa:).

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköistä - merellistä!!! Aaah!!! Raikas tuuli ja suolaista vettä!! :) Itse saaressa 18v asuneena tulee niin ihana olo näistä kuvista!!

  Meidän pitäisi ostaa pelastusliivit isommalle pojalle..pääsisi sitten soutuveneellä mökillä papan kanssa järvelle. Painaa 14,5kg, täyttää 4v elokuussa..hmm..minkähänlaiset liivit olis sitten hyvät?!!

  VastaaPoista
 4. Pienilintu - teidän poika on aika saman kokoinen kuin meidän neiti, jolle ostimme 15-30 kg liivit. Eli tuon kokoluokan liivit voi varmaan jo ostaa ja menee sitten monta kesää.

  Painoarvothan pelastusliiveissä ovat vain viitteellisiä, lähinnä kokoon viittaavia siis ja esim. 15kg asti tarkoitetut liivit käyvät kyllä turvallisuuden puolesta vähän painavammillekkin lapsille.

  Kokeilkaa mikä tuntuu hyvältä päällä - silloin niitä on kiva pitää:).

  VastaaPoista
 5. Niin..pian tuo 15kg tulee täyteen!!

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, uusi blogi, jään seurailemaan :) Ja kiitos vierailusta omassani...

  Täällä myös yksi joka rakastaa merta ja siellä enemmän tai vähemmän koko elämänsä aikana ollutkin. Nykyään on huimia liivejä lapsille, otettu jopa tuo mukavuuskin huomioon. Tosin itse kun olin lapsi, harvemmin ne liivit päällä olivat, yleensä vain jossain missä olivat nopeasti saatavilla. Hyvä että tässä asiassa ollaan menty eteenpäin niin ajatusasteella kuin käytännössäkin ja liivit on nykyisin siellä missä pitääkin, eli päällä.

  Voi kun mekin voismme olla merillä... ei ole oikeen miehen juttu... työstämme asiaa hitaalla aivopesulla ;)

  VastaaPoista
 7. Hei, oletko löytänyt jostain noita pelastusliivitestejä? Minun pitäisi ostaa n. 17-kiloiselle liivit, mutta tähän mennessä olen onnistunut löytämään vain tuon Venelehden jutun, ja se oli tosi ympäripyöreä eikä siinä ollut isompien lasten kokoja. HH:n liivejä en tosin luultavasti joka tapauksessa uskalla ostaa, koska en muista, mikä se huonon malli oli.

  Mukavan oloinen tämä blogisi! :)

  VastaaPoista
 8. Hei,

  meidän miehistö luottaa kelissä kuin kelissä crewsaver-liiveihin. http://www.marnela.fi/Kuvastot/crewsaver_foam.htm

  Purjeveneemme miehistö on viimeisen 10 vuoden aikana kasvanut kahdesta seitsemään ja nuo liivit ovat olleet parhaat. Muiden hinnoista en tiedä, mutta nämä ovat n. 100e turvavaljailla. Erittäin mukavat päällä ja mahtuvat turvakaukaloonkin :)

  VastaaPoista
 9. Anana, hidasta aivopesua niin kyllä se siitä:).

  Hibou, muistan vain lukeneeni testin Vene-lehdestä. Jotain onnistuin löytämään kun googletin "pelastusliivit testissä", mutta ilmeisesti tänä vuonna ei ole julkaistu mitään uutta testiä. Muistelen, että Vene-lehti jossain vaiheessa julkaisi testin myös isompien liiveistä. Tekniikan maailmasta ja Kippari-lehdestä saattaisi myös löytyä jotain.

  Onnea metsästykseen:)!

  VastaaPoista
 10. Viidenäiti - saako udella, että millaisella veneellä purjehditte? Meillä hirmuinen venekuume kun omaa ei tällä hetkellä ole...

  VastaaPoista
 11. Miehistö mahtuu just ja just 44-jalkaiseen ranskattareen ;)

  VastaaPoista
 12. Ihania kuvia!

  Missä lapset nukkuvat yöllä veneessä? Meillä iso vene ja 5 hlöä lähdössä, pitäisi keksiä 1-vuotiaalle sopiva nukkumistapa (pieni matkasänky vai joku muu?) Aikuisten väliin en haluaisi ottaa, tulee liian levotonta ja ahdasta.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi - meillä lapset ovat nukkuneet myrsky- tai pistopunkissa. Meillä salongin yläpunkissa niin korkeat myrskylaidat että sieltä on vaikea päästä pois ja alapunkassa voi nukkua aikuinen - jonka päälle sitten tarvittaessa tipahtaa..;).
  Jos myrsky- tai pistopunkkaan ei ole mahdollisuutta, niin sitten ottaisin kyllä varmaan pienen matkasängyn...

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)