6.10.2013

Ikeajuttuja, makuuhuoneen uudistusta ja sisutuspohdintoja

Ihanaan, uuteen kotiisa päässyt Anana on kirjoittanut moneen kertaan käyneensä viime aikoina tiuhaan Ikeassa. Samat puuhat täällä yläkerran lastenhuoneita sisustaessa ja alakerrankin muuttuessa. Suhteeni Ikeaan on kovin ristiriitainen. Siellä on mielestäni paljon hinta-laatusuhteeltaan erinomaista tavaraa, joista osassa Ikean omien suunnittelijoiden työnjälki näkyy loistavasti. Toinen puoli on se, että mielestäni osa tuotteista on liian läpinäkyvästi kopioituja muusta pohjoismaisesta designista.

Ajattelin ottaa tähän design-asiaan enemmänkin kantaa, mutta ehkä joku toinen kerta. Periaatteista on joustettu ja Malmit ovat löytäneet tiensä meillekin. Kopiointi ärsyttää edelleen ;).

Lapset on siis saatu yläkertaan omiin huoneisiinsa ja vanha lastenhuone jäi meidän makkariksi. Uusi makuuhuone vaati pientä pintaremonttia ja nyt kun se on lähes valmis, on viime viikkoni kulunut vaatesäilytysjärjestelmää pohtiessa ja sitä kasatessa. Huoneen ovi muutti suunnitelmissa paikkaansa parikin kertaa ja tässä toistaiseksi lopullisessa ratkaisussa korkealle kaapille jäi (vain?!) puolitoista metriä tilaa. Siellä siis tanko, jossa riiputetaan kauluspaidat, puvut, mekot ja pitkät neuletakit. Se odottaa vielä liukuovia, mutta ne ovat onneksi (?!) pelkkä kosmeettinen asia, tangot ovat käytössä. Mutta sitten se kaikki muu vaate urheilukamoista alusvaatteisiin piti saada mahtumaan johonkin. Katselin pitkään sopivia lipastoja ja kävin availemassa ja sulkemassa Malmeja ja muitakin lipastoja Ikeassa, Iskussa, Askossa, Kodin Ykkösessä... Nettiselailu vei Ava Roomin sivuille ja tykkäsin kovasti myös sieltä löytyneestä lipastosta

Löysin matkan varrella muutamia kivoja lipastoja, mutta hinta sai minut aina nikottelemaan. Juuri nyt muutaman tonnin investointi makuuhuoneen sisutukseen vaatesäilytyksen osalta ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta :). Kun Ikean lokakuun kantistarjouksessa olivat neljän laatikon Malmit, kaasuttelin siltä istumalta paikan päälle ja asia oli ratkaistu. Ainakin toistaiseksi olen tyytyväinen.Yhtä makuuhuoneen seinistä haluttiin jollakin tavalla korostaa. Ensin ajattelimme tapetoida sen, mutta taidamme molemmat olla hieman turnausväsyneitä tähän remppaan, kun tapetin metsästäminen tuntui työläältä ja muutaman viikon tilausaika ei juurikaan houkutellut. Kuin tilauksesta miehen yhden työprojektin myötä seinään löytyi maalisävy, josta molemmat kovasti tykkäsimme. Jännä, lämmin ruskeanharmaa, joka valosta riippuen taittuu jompaan kumpaan suuntaan. 

Maalatessamme seinää Emil ihmetteli, "mitä toi on?!" ja selitimme, että yksi seinä maalataan tällä erivärisellä maalilla, isi laittoi vielä vettä myllyyn jatkamalla, ettei kaiken aina tarvitse olla valkoista. "Miksi ihmeessä?!", oli välitön vastakommentti. Oppi on mennyt perille jo pienenä, my boy ♥.


Toinen ratkaisua odottava ongelma on verhot ja toivoisinkin saavani tähän jonkun hyvän vinkin. Asensimme lastenhuoneesen reilu vuosi sitten muuton yhteydessä sälekaihtimet, mutta vain alaikkunoihin. Lastenhuoneessa tämä onkin toiminut hyvin, mutta nyt olisi kiva saada koko ikkuna peittoon. Kaavailin alaikkunan sälekaihtimien lisäksi yläikkunaan pellavaista, luonnonvalkoista laskosverhoa. Sälekaihdinkin olisi periaatteessa mahdollinen, mutta koska ikkuna on erillinen, tulisi siihen myös erillinen säädin ja melkoinen hässäkkä siis kahdella säätimellä. Pellavainen laskari olikin siis ykkösvaihtoehto, kunnes sain tarjouksen Eurokankaasta á 300€ ja ikkunoita on siis kaksi. Köyhästä tämä saattaa tietysti vain kuulostaa paljolta, mutta 600€ verhoihin, joissa leveän kankaan metrihinta on alle 30€ on liikaa, sanokaa mitä sanotte. Kankaan osuus olisi siis ollut murto-osa verhon hinnasta. Tiedän, laskosverhot ovat työläät ommella eivätkä tarvikkeetkaan ole ilmaisia, mutta.. Päädyin silti jälleen nettiin. Elloksella näytti olevan valmiita verhoja noin kymmenesosahinnalla. Onko kenelläkään kokemuksia näistä  tai näistä Elloksen verhoista? Kaikki ideat ja ehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita. Pitkät verhot ovat sikäli poissuljetut, että haluaisin ne ylipitkinä ja toisen ikkunan edessä on sänky, joten ne olisivat tosi hankalat ja menisivät sängyn takana vähän hukkaan.

Patterikotelot ovat yksi (tai toinen :), toinen on kakluunin edestä puuttuvat metallisuoja lattiasta) niistä asioista joita vielä työstetään. Alakerrassa on toistaiseksi patterit joka huoneessa ja makkariin ja olkkariin ne ainkain toistaiseksi myös jäävät. Valitettavasti ne ovat juuri noita rumia pattereita suurine termostaatteineen. Näitä en Markon ohjeiden mukaan halua korostaa vaan mieluummin peitän. Onko jollain kokemuksia patterikoteloista? Haluaisin mahdollisimman simppelin, en sellaista perinteistä "ristikkoa".


Ikeasta löyty myös Ellenin huoneen yö- ja työvalot. Nämä ovat mielestäni tosi kivat, olen tyytyväinen. Yövaloa on myös valkoisena, mutta pöytävaloa vain vaaleanpunaisena. En täysin ymmärrä logiikkaa, koska olisin ehkä Idalle hankkinut valkoisen setin jos se olisi ollut mahdollista. Valaisimet Snöig-sarjaa.

Oman huoneen myötä kuopuksestamme on kuoriutunut esiin todellinen sottapytty - kamat jäävät ihan levälleen vaatteista tai muusta puhumattakaan. Osaavatko teillä viisivuotiaat pitää mitään järjestystä vai vaadinko aivan liikaa?? 


Valaisimista puheenolleen, haluasin meidän makuuhuoneen kattoon Le Klintin "pehmiksen". Cocon blogista löysin myös hauskan yövaloidean, jonka ajattelin toteuttaa. Ensi viikolla toivottavasti lisää sisutusjuttuja.

19 kommenttia:

 1. 6-vuotta täyttänyt poika ja juuri oppimassa edes jotain järjestyksenpitoa. Ehkä ne tärkeimmät legot pysyvät järjestyksessä, mikään muu ei, kun ei kiinnosta!

  Olisin kysynyt Ikean lampuista: Koen eräät muualta hankitut kivannäköiset edulliset pöytä- ja yölamput aika vaarallisiksi lastenhuoneessa, koska lampun kupu lämpenee, hiukankin pidempään käytettynä, tuhottomasti. Onkohan noissa mikä tilanne? Ja miten tuollaisenkaan voisi huomata ennenkuin lamppu on jo käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huokaus, ehkä se järjestyksenpito sitten iänkyötä vaan tulee jos jaksaa olla sitkeä. Meillä 8v:llä alkaa asiasta olla joku haju...

   En olekaan kiinnittänyt huomiota tuohon lämpenemisasiaan - joko eivät lämpene tai sitten en vain ole huomannut. Tutkin asiaa ja palaan kertomaan :). Lämpenevistä lapsuista kannattanee reklamoida, aikamoinen turvallisuusriski.

   Poista
 2. Pakko kommentoida tuohon laskosverhoasiaan: meillä isohko omakotitalo keskellä metsää eli tänne ei sälekaihtimet tyylillisesti sovi. Makuuhuoneisiin (4kpl:tta, ikkunoita useita per huone), työhuoneeseen, keittiöön, kodinhoitohuoneeseen tulossa laskosverhot ja tuo hinta hieman hirvitti eurokankaasta. Hieman googeloituani löysin lähikunnasta kunnan oman työllisyyspajan, jossa ompelimo ja avot, nyt on verhot ikkunoissa, sohva uudelleen päällystetty hintaan työ 6 euroa tunti. Lisäksi laskosverhojen samat mekanismit, joita eurokangas myy, niin hieman halvemmalla sieltä. Eli tsekkaa lähikaupunkien ja kuntien työllisyyspajat ja soittele niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ja nyt kun muistutit, mullahan on kontakti tuohon naapurikaupungin verho-ompelijaan - pitääkin laittaa tarjouspyyntö!

   Poista
 3. Edelleen täällä huokaan - ihanan valoisaa ja kuulasta!

  Ja tuosta lamppuasiasta, minä hankin tytön lamppuun Led-valon, käsittääkseni ne eivät kuumenna kupua läheskään niin kuumaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kamerassa jalusta ja kun valottaa pitkään niin se tekee kuvista tuollaisia - tämä ei ole ihan koko totuus ;).
   Nyt pitää myöntää tyhmyyteni - mutta voiko ledejä ja perinteisiä polttimoita käyttää samassa lampussa, siis siinä samassa kannakkeessa? Eikö se kiinnityssysteemi ole erilainen.. Ja miten muistelen, että noissa Ellenin huoneen lampuissa olisi ledit...

   Poista
  2. Juu, niissäkin on sellainen samallainen tavallinen kanta kuin niissä perinteisissä hehkulampuissa (huomaa myös mun hurja tietämys aiheesta). :-D

   Poista
 4. Ihanan näköistä - laitapa lisää kuvia valmiista huoneista! Tuohon siisteysasiaan - en usko että on ik-ä vaan enemmänkin persoonakysymys. Meillä kaksi vanhinta ovat olleet todellisia sottapyttyjä, itse asiassa poika on sitä vieläkin 14 vuotiaana. Sen sijaan kuopus 5 v. on äärimmäisen pedantti siisteydyn suhteen ja kaikki tavarat ovat useimmiten juuri oikeilla paikoillaan, siis ihan millilleen. 5 v. synttäreillä neidille meinasi tulla itku kun kaverit sotkivat hänen leikkiastioiden järjestyksen.... Tosin tämäkin ääripäänä on välillä hieman rasittavaa, varsinkin kun olisi kiire ja neiti vielä järjestelee kenkiään JUURI niille kuuluville paikoille kenkähyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, olisipa meilläkin pedantti kuopus - mutta totta että ääripäät ovat yleensä rasittavia, oli se sitten mitä tahansa..

   Koitan kuvailla lisää kunhan saadaan yläkertaa valmiimmaksi.

   Poista
 5. Vaadit liikaa, oppii kun oppii. En mäkään lapsena kummoinen järjestyksen ihminen ollut, mutta niin se ikä teki tehtävänsä:) Meillä pienempi ei ole vielä oppinut, paitsi käskyttäessä. Ja onhan se persoonakysymyskin, jotkut eivät opi ikinä, eikä siihen auta vaikka kuinka kulkisi perässä nalkuttamassa.

  En ole aikoihin käynyt Ikeassa, pitäisi ehkä käydä. Tai ei oikeastaan ole mitään inspistä, ei ole ollut aikoihin, ollaan niin vähän kotona nykyään. Ikeassa on jotain ihan helmiäkin: meillä oli aikoinaan Norden ruokapöytä ja siinä sai rahoilleen todellakin vastinetta. Meillä on ollut valkoisia Malm-lipastoja joskus vuosia sitten lastenhuoneissa, ne vaan kellastuvat rumasti muutamassa vuodessa. Yhdellä kaverilla on tummanruskeat Malmit ja ne taas ovat palvelleet hyvin vuosikausia. Mitään kovin painavaa niihin ei kannata laittaa, pohja tippuu alta, mutta vaatesäilytykseen ovat vallan passeleita.

  Olen niin kade tuosta kakluunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mä juuri pelkään, että E painii tuossa "ei-opi-ikinä"-sarjassa,, Huoh. No, aika näyttää.

   Malmin valkoinen on käsittääkseni kokenut jonkun pienen uudistuksen. Katsotaan kuinka käy. Ne mitä meille ostin olivat kyllä niin halpoja, että jos vuodenkin palvelevat on rahoille saatu täysi vastine.

   Poista
 6. Meillä on nuo toiset elloksen laskosverhot beigenä, olisin halunnut valkoiset ja saatan ne ehkä ostaa uuteen kotiin valkoisenakin mutta tänne piti saada vähän näkösuojaakin ja sen takia valkoinen ei tullut kysymykseen kun olisi ollut liian läpikuultava. Tosi tyytyväinen olen ollut noihin elloksen laskosverhoihin, ainankin pari vuotta ne ovat meillä korkeissa olkkarin ikkunoissa olleet ja pois ei ole ollut tarvetta vaihtaa.

  Niin ja ei meilläkään 5v todellakaan osaa pitää järjestystä, päiväkodissa osaa kyllä mutta kotona omien tavaroidensa siivoaminen on tosi taistelun takana, joka päivä tuo taistelu käydään, yleensä joudun hiukan auttelemaan mutta pääosin itse siivotaan se mitä sotketaankin ja kyllä itkun ja hampaiden kiristelyn kanssa joka ikinen päivä. Minulla paloi pinna joku aika sitten, että passaan tuolle 5v:lle melkein kaikki edelleen, niin päätin lopettaa palvelun ja kaikki mitä itse on levitetty niin itse kerätäänkin, likavaatteet laitetaan itse pyykkikoriin ja astiat tiskipöydälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, mun verhoasia on edelleen ihan vaiheessa. Pitäisikin ryhdistäytyä...

   Mäkin aina päätän, että nyt loppuu palvelu, mutta murrun sotkun keskellä ja siivoan :).

   Poista
 7. Teillä on kyllä ihana vaaleaa ja valoisaa! Vanhoissa taloissa on se ihana vanha henki, jota ei uuteen koskaan saa. Meille teetettiin aikanaan puutaloon juuri tuollaisiin vanhoihin ikkunoihin pellavaiset laskosverhot Stellinassa, hinta oli huomattavasti Eurokangasta halvempi. Eli kannattaa kysellä pienistä liikkeistä ja ompelijoilta. Noissa valmisverhoissa voi olla mitat ongelmana, meillä ainakin vanhan talon ikkunat olivat kaikki vähän eri kokoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stelliinassa pitääkin käydä. Sain myös lietolaiselta ompelijalta varsin kohtuullisen tarjouksen, joten sen Eurokankaan unohdan suosiolla.

   Poista
 8. Kaunista olette saaneet aikaan!

  Tuohon kakluunin eteen tulevaan peltiin kommentoisin sen verran, että senhän ei tarvitse olla pelti. Me teetimme paikallisessa lasiliikkeessä kipinäsuojan oman takan mittojen mukaan. Reunat on hiottu viistoiksi ja kaunis lattia näkyy läpi.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  Terveisin
  Laara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kakluunin eteen ei välttämättä tarvita peltiä, JOS siinä on kaunis puulattia. Meillä siinä on halkeillut betoni, joten toivon, että pelti ennemminkin siistii kakluunin edustan :).

   Mukavaa syksyn jatkoa myös sinne :)!!

   Poista
 9. Ihanalta näyttää! Saako tulla kylään? :-)

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)