22.10.2013

Portaat

Kahden porrasprojektin jälkeen olen sitä mieltä, että kodin portaat ansaitsevat blogiin ihan oman bloggauksensa. Meillä ainakin portaita miettiin pitkään sekä vanhaan, että tänne uuteen kotiin. Vanhassa kodissa portaat tehtiin uuteen taloon ja nykyisen kodin remontin yhteydessä taas vanha talo asetti portaille omat rajoitteensa. Tykkäsin kovasti vanhan kodin teräsrakenteisista avoportaista ja jotenkin aluksi toivoin, että uuteen kotiinkin olisivat avoportaat jollakin lailla sopineet. Muistatteko vielä, millaiset olivat vanhalle vintille veivät rappuset kun yläkerran projektimme lähti liikkeelle..? Täältä löytyy kuvia remontin alkumetreiltä - hui, nuo kuvat saavat vieläkin vilunväristyskiä aikaan ja ehkä myös taas anatavat perspektiiviä asioille, siis sille kun mua harmittaa ettei kaikki ole jo valmista. Pitkä matka on kuitenkin tultu eteenpäin.

Niin, yläkerran rappusia siis pyöriteltiin pitkään ja hartaasti ja kaikki vaihtoehdot niistä avoportaista kierreportaisiin portaiden sijainteineen käytiin läpi. Päädyimme lopuksi siihen, että portaat rakennetaan paikallaan umpiportaiksi ja ne lähtisivät eteisestä. Näin saimme portaiden alle myös maksimaalisen määrän säilytystilaa - ulkovaraston ja lasten ulkovaatehuoneen (josta lisää kunhan siihen saadaan ovi ja valaisin).

Portaat tehtiin paksusta vanerista ja pintamateriaaliksi valikoitui sama Khärsin valkoinen saarniparkerketti jota on yläkerrassa. Listavaihtoehtoja oli joitakin ja olisin halunnut Khärsin omat portaisiin tarkoitetut listat, mutta niiden hinta oli aivan tähtitieteellinen. Päädyimme siis tavallisiin alumiinilistoihin, jotka ovat mielestäni kivan näköiset, mutta käytössä varsinkin paljaalle jalalle vähän terävät ja kylmät. Tosin siihenkin on muutamassa viikossa tottunut :). 


Vaikka en saanut avoportaita, sain kaupanpäälliseksi mielestämme hauskan "hyllyn" portainen puoliväliin. Se tuli sinne väkisin, koska "lippa" antaa suojaa ulko-oven päälle. Tila ei ole suuren suuri, mutta lapset, varsinkin Ida ovat omineet tilan luku- ja läksyntekopaikaksi. Nykyiset tasanteella olevat tyynyt päällisineen ovat Ikeasta. Jopa mun mielestä ne ovat tuohon valkoisuuteen aavistuksen liian valkoiset. Olin ihan varma, että HM Homen valikoimissa olen nähnyt noita isoja päällisiä, mutta ainakaan Turun myymälästä en niitä löytänyt. Samoin viimeisestä Ikeareissusta tuli nopea, koska lapsiparkki oli täynnä. Päällisiä ei sattunut silmiini kiitäessäni lasten tahdittamana alakerran läpi. Päälliset olisi toki helppo ommella itsekin, mutta ensin pitäisi löytää ompelukone varastolta...

Valaistusasiaan kommentoinkin jo Ninan blogissa. Pahin pelkoni on, ettei syys- ja talvipimeällä ole tarpeeksi valoa - mutta nyt kyllä on. Yläaulan kattospotit ja portaiden seinäspotit valaisevat tarpeeksi ja päivällä tilaan toki tulee luonnonvaloa.

Kaiteet halusimme lasiksi silläkin uhalla, että vanhan kokemusken perusteella tiesin niiden olevan täynnä pieniä ja suuria sormenjälkiä. Sormenjäljet ovat mielestäni pieni hinta mielestäni siitä avaruudesta, jonka lasiset kaiteet antavat.


Kaiken kaikkiaan olen hurjan tyytyväinen lopputulokseen. Pitkät ne portaat ovat (kun kerran alakerran huoeet ovat korkeat), aamulla kun kuuntelen lasten töpsöttelevän alas, ihmettelen kun se kestää, kestää ja kestää...

Mun pitäisi aloittaa valokuvaprojekti. Haluaisin kuvia esille, sekä portaikkoon että olkkariin. Miten se aloittaminen onkin niin haastavaa...

26 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää :)! Todella hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Poiketkaahan kahville jos muuttokiireiltänne ehditte!

   Poista
 2. Tosi kauniin näköistä! Kelpais mullekkin!

  VastaaPoista
 3. Harmaat neulostyynyt nappisomisteilla ois huiput tuohon :) tai pelkät vaaleanharmaat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaat neuletyynyt kuulostavat loistavilta, kiitos vinkistä! Osaisitko vielä vinkata, saako sellaisia valmiina jostain, haluaisin nimenomaan tuollaiset isot 70*70.. Ja tosiaan, vaaleanharmaa väri kävisi tuohon tilaan hyvin. En ole jotenkin edes osannut ajatella koko harmaata, vaikka sitä on meillä muualla.

   Poista
  2. En kyllä löytänyt vaikka koitin etsiä monista nettikaupoista..
   Mutta tällaisen löysin ;)

   http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkelit/neulo_ja_virkkaa_kaunista_kotiin

   Poista
  3. Voi vitsi, tuolla linkin takanahan oli kivoja juttuja, kiitos ♥.
   Nyt pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja mennä lankakauppaan :)

   Poista
 4. Täydelliset portaat! Ja toivottavasti vkonloppuna saan nähdä ne livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni jo vastasinkin kerran, mutta siis toivottavasti näemme vklna :)! Livenä näkyy myös se kaikki muu remonttikaaos ymrärillä, tervetuloa "ihastelemaan".

   Poista
 5. Tosi kaunista! Mahtava idea toi "hylly" varmasti lasten lempipaikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥.
   "Hylly" tosiaan tuli ihan "väkisinkin" tunne, ideasta ei voi ottaa mitään kunniaa ;).

   Poista
 6. tosi kauniit, tosin jos talo on noin ihana ja vanha, eivät mielestäni sovi tilaan pätkääkään, vaan vanhasta talosta yritetty muokattu modernia. Vanhaan taloon kuuluisi ihanat vanhat lankkulattiat tyylillä tehtynä, eli nuo, jotka sopivat johonkin moderniin betonitaloon joka pelkistetty, samoin vahassa talossa näkisin itse mielellän elämää nähneitä kauniita esim. talonpoikaishuonekaluja, en ikean lastulevyjä, joilla ei ole luonnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti näkemättä kokonaisuutta (?) tuomitset mielestäni aika jyrkästi. Itse olen samaa mieltä, että vanhaa taloa tulisi remontoida vanhaa kunnioittaen, mutta mielestäni vanhaa ja modernia voi myös yhdistää. Yläkerrassahan oli se tilanne, että siellä ei ollut mitään rempattavaa, vaan kaikki piti rakentaa joka tapauksessa alusta. Materiaali- ja huonekaluvalinnat ovat osittain myös kustannuskysymyksiä ;).

   Poista
 7. Täydellisesti onnistuitte portaissa! Noissa on sellaista ajattomuutta ja eleettömyyttä että sopivat mielestäni vanhaan sekä moderniin hyvin, molempiin tuovat juuri sen tarvittavan särmän. Sellainen eri aikakausien sekä tyylien kerrostuksellisuus sisustuksessa tuo mielestäni juurikin kodikkuutta ja lisää viihtyisyyttä. Olen itse jotenkin todella huono siinä ja taitolaji se taitaa ollakin. Tuo välihylly on kuin piste i:n päälle, meidän lapset olisivat varmasti myös ottaneet paikan omakseen välittömästi.
  Meillä on lasia kaikki kaiteet joita on yhteensä useampi metri. Tietyissä kohdissa näkyy välillä sormen tai tassun! jälkiä mutta ne ovat elämää, ei se minusta haittaa. Puhdistellaan kun ehditään :)
  Tässä on mielenkiintoinen tilanne kun meillä on aika uusi talo johon yritän saada kodikkuutta myös kotkutoisilla ja vanhahtavilla ratkaisuilla kuitenkin niin että kokonais-ilme pysyy myös modernina ja jos olen ymmärtänyt oikein niin sinä yrität päästä samaan lopputulokseen mutta lähtökohtaisesti toisinpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥.
   En olekaan ajtellut asiaa noin, mutta tosiaan samassa, mutta päinvastaisessa tilanteessa taidetaan olla. Haluan ehdottomasti säilyttää talon vanhaa henkeä ja alakertaan sitä jääkin paljon enemmän. Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että uutta ja vanhaa voi hyvin yhdistellä. Myönnän toki olevani enemmän modernin ystävä, mutta tykkään vanhoista puulattioistamme ja kakluuneista.

   Poista
 8. Mulla on Ikeasta tuollainen lattiatyyny kanssa, ja siihen tämä päällinen: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40200691/ Ikean valikoimissa ei taida olla kun muutama päällinen noille 65x65 lattiatyynyille, toinen mitä katselin oli tämä:http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30236718/ Oikein mainio tyyny, kun välillä lapsettaa ja tekee mieli heittäytyä lattialle pötkölleen sohvan sijaan ;D Niin ja Tampereen Ikeassa nuo lattiatyynyjen päälliset olivat vähän hullussa paikassa, muistaakseni vilttien lähistöllä eikä muiden tyynynpäällisten joukossa, meinasi minultakin jäädä huomaamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitää katsastaa myös se Ikean valikoima! Ja etsiä kunnolla, ovat varmaan Turussakin samassa paikassa :).

   Poista
 9. Ooooooooh, Tanja!! Miten ihana koti teillä on! Olen kyllä (positiivisessa mielessä) kade :-D
  Iso on urakka ollut, mutta kyllä kannatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu kiitos ♥, ikävä kyllä urakka ei ole vielä läheskään ohi. Kuten sanottu, kemeran ulkopuolelle on helppo jättää remonttisotku. Nykin yläkerratsa kuuluu vispilän (?! olen todella asiantuteva rakentajan vaimo..;) ääntä kun laatoittetaan saunaa... Mutta siis, ihanaa toki on, että osa on valmista, siitä saa taas uutta virtaa :)!

   Poista
 10. Ihanan kaunista ja valoisaa!! Työkaverit tulee ihastelemaan siten kun kaikki "projektit" on saatu päätökseen. - Johanna

  VastaaPoista
 11. Toivotaan, että on toooooodella vanhan talon tuntevat remonttimiehet jos meinataan tehdä vanhaan taloon sauna, joka ei ole ihan läpihuutojuttu

  VastaaPoista
 12. Ihanalta näyttää! :) kuinka siis tuonne tasanteelle pääsee? eikö ole vaarallista, jos ei ole kaiteita yms??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tasanteelle siis vain kiivetään tuosta rappusilta. Pienempiä ei toki voi päästää, mutta meidän isommat osaavat ja tykkäävät olla tuolla.

   Poista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)