28.4.2014

Varaslähtö Vappuun


Olen viimeisinä vuosina aina paistanut vappuna munkkeja. Ja oppinutkin siinä sivussa vahingossa jotain pientä. Kuten nyt vaikka sen, että munkit pitää valuttaa kunnolla, ennen sokerissa pyörittelyä (ennen en voinut tajuta, miten sokeri tarttuu muka kuiviin munkkeihin..). Joka vuosi tuskailen myös sitä, että mielestäni on öljyn hukkakäyttöä paistaa munkit siinä kerran ja heittää öljy sitten pois. Säästänkin öljyn usein jatkkokäyttöä varten - vain heittääkseni sen sitten heinäkuussa pois. Munkkeja ei koskaan tule paistettua vapun jälkeen, eikä mitään muutakaan - emme taida olla upporasvaihmisiä ;).

Tänä vuonna päätin pelata varman päälle tämän hyötykäytön suhteen ja aloitin munkki- ja donitsikokeilut jo ennen vappua. Sunnuntaina tein ihan tavallisen pullataikinan rasvattomaan maitoon, maustoin sen runsaalla kanelilla ja paistoin rinkulamunkeiksi. Ajatus oli kokeilla donitseja eli kuorruttaa nuo uppopaistetut jäähtyneet rinkulat. Tein puolelle satsille pikeeriä Kinuskikissa ohjeella - ajatuksena, että se ei valuisi ja saisin donitsit dipattua siihen järkevästi. Toisen puolikkaan donitsesita dippasin valkosuklaaseen. Loput, mihin kuorrute ei riittänyt, pyörittelin perinteiseen tapaan sokerissa. Ihan ok ja lopputulos katosi pöydästä melko nopeasti. Ulkonäköön en vain ollut kovinkaan tyytyväinen ja koska olin tavoitellut tuolla pikeerillä samanlaista kuorrutetta kuin esim. berliinin munkeissa, sitä se ei ollut. Pitäisi luultavasti sekoittaa tomusokeri vain veteen, jolloin lopputulos olisi (kai?) pehmeämpi.

Kun tuota uppopaistoöljyä nyt kerran oli, piti ruveta etsimään oikeaa donitsireseptiä. Päädyin Pastanjauhajien blogiin, josta löysin heidän muokkaaman Jamie Oliverin reseptin.

Itse tein seuraavalla reseptillä:


VAPPUDONITSIT

7 g kuivahiivaa
70 g sokeria
500 g vehnäjauhoa
315 ml kädenlämpöistä täysmaitoa
1 sitruunan kuori
80 g voita, pehmeänä ja kuutioituna
1 l kasviöljyä paistamiseen (esim. rypsi-)

Sekoita lämmitettyyn maitoon kulhossa kuivahiiva, 1 rkl sokerimäärästä ja 1 rkl jauhomäärästä.
 Anna tekeytyä n. 15min., jolloin seoksen pitäisi olla vähän vaahtoavaa. 
Lisää loppu sokeri, jauho, sitruksenkuoret ja voi hiiva-maitoseoksen joukkoon.

Kohota noin tunti.
Leivo pyöreiksi pulliksi, ja kohota vielä noin tunti.
Muotoile donitseiksi ja paista upporasvassa.

Kuorrutteen tein kahdesta eri suklaasta - siis kaksi eri versiota. Molemmissa sulatin suklaata mikrossa ja lisäsin joukkoon tomusokeria.



Vappumunkkeja ajatellen ehkä tuo perinteinen pullataikina toimi paremmin - varsinkin jos sattuu tykkäämään kardemummasta. Yhden sitruunan kuorella sitruksen maku noissa sitrusdonitseissa ei ollut kovin hallitseva, joskin selkeästi tunnistettava. Alkuperäiseen ohjeeseenhan tulee kahden sitruunan kuori ja yhden appelsiinin kuori. Kuorrutteet kaipaavat selkeästi vielä tuunaamista ja harjoittelua. Kinuski pitää testata, samoin tuo perinteinen sokerikuorrute. Onneksi on tuota öljyä - ja lasten kavereita, jotka mieluusti toimivat koekaniineina ;).

5 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Meille tulee vieraita ja just sovittiin, että mä teen munkit. Siis paras tulos tulis ihan normi pullataikinasta. Riittääkö puolenlitran (maitoa) 9 hengelle? Ja ajattelin tehdä suklaa munkkeja niin siis suklaata sulatettuna ja tomusokeria sekaan? (suhde?) ja osan ihan normi sokerimunkkeja. Olis jo ke :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, just todettiin miehen kanssa, että tuo donitsitaikina on jotenkin pliisu. Voisi olla parempi alkuperäisellä runsaammalla sitruksella. Mutta siis vappumunkeissa pitää mun mielestä olla kardemummaa :), ajattelin siis itse tehdä ihan nomi pullataikinan.

      Varmasti puolen litran taikina riittää, siitä tulee tuolle porukalle ainakin 2 per nenä. Suklaasta totesin äskön, että ainakin Lidlin halpissuklaata käyttäessä valkoinen toimii ja maistuu paremmalta. Jos käyttää maito- tai tummaa, kannattaa varmaan sekoittaa. Pelkkä maitosuklaa oli aika pliisua. Mulla oli 100g suklaata ja ehkä 0,5-1 dl tomusokeria, huomaat kyllä kun sekoittelet ja lisäät pikku hiljaa. Tuo määrä riitti n. 8-10 munkkiin.

      Hauskaa vappua ja tsemppiä munkkien leivontaan!

      Poista
  2. Mä oon ymmärtäny, että jos pikeeriin lisää glukoosisiirappia, pikeeristä tulee pehmeämpää, niinkuin esim. Arnoldsin donitseissa. Mittasuhteista en osaa sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Testasin kuorrutetta tuolla glugoosisiirapilla, kun sitä sattui olemaan kaapissa jäätelönteon jäljiltä. Tuli vähän parempaa kuorrutetta, ehkä suhteet olivat kuitenkin edelleen vähän pielessä:). Pitää jatkaa kokeiluja.

      Poista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)