14.4.2014

Safkaa - beibisellaista


Onpas mennyt ruokapainotteiseksi tämä postaaminen. No, kuten viimeksi totesin, taidan viettää aika lailla aikaa keittiössä, eikä se siitä ainakaan vähene. Ja ruokaa kuluu, ihan hurjia määriä.


Olin Noelin synnyttyä ajatellut, että jos imetys onnistuu, niin sillä voitaisiin mennä mahdollisimman pitkään. Helppoa ja lisäksi ajattelin, että hiukan vanhempana kiinteiden aloittelu ei ehkä olisi niin hurjaa sotkua ja sähellystä. Todellisuudessahan kun vain ne kiinteät aloittaa niin kaikki sujuu usein ihan hyvin (ok, myönnän, meillä ei ole juurikaan allergioista kokemusta ja tunnen suurta sympatiaa allergiaperheitä kohtaan! En ota siihen kuitenkaan tässä kantaa, koska en osaa siihen mitään sanoa..) ja lisäksi meillä näitä innokkaita syöttäjiäkin riittää. En suoraan sanottuna edes tiedä, suositellaanko neuvolassa täysimetystä nykyään neljä vai kuusi kuukautta - vai arvioidaanko se aina täysin tapauskohtaisesti. Noel on nyt 5,5kk ja tähän asti on menty pelkällä maidolla. Viime viikolla vauva-uinnissa 2 viikkoa Noelia vanhempi pikkuneiti pisteli uinnin jälkeen poskeensa ison määrän kasvissosetta ja ihailin neidin ruokahalua ja syömätaitoa. Kävi ilmi, että he olivat syömistä harjoitelleen jo parin kuukauden ajan ja juttua jatkettuamme sain neidin äidiltä loistavia vinkkejä vauvanruokien valmistukseen. Jääkaapissamme on yleensä kasviksia ja jotenkin onnistuin taas viime viikolla lykkäämään aloittamista. Kunnes tänään - jälleen huonosti nukutun yön jälkeen päätin että nyt :).

Siskot ja veli saavat aina ne parhaat hymyt

Mielestäni varsinkin vauvojen ravitsemuksesta - tai lähinnä siitä mistä se ruoka tulee - kohkataan turhan paljon. Olen sitä mieltä, että jokainen tekee omat ratkaisunsa imettämisen ja pulloruokinnan välillä, samoin siitä, kokataanko ruoat vauvalle itse vai ostetaanko ne purkissa kaupasta. Lisäksi minkään ei tarvitse olla niin absoluuttista, välimallejakin löytyy :).

Olin alkuun ajatellut itse, että kiinteät ruoat saavat tulla meille kaupasta. Muistan, kun värkkäilin Idalle soseita (neidin ollessa nelikuinen) ja sotku oli hirveä, peruna meni liisteriksi ja kaupan purkkimaissi upposi hyvin. Juteltuani vauva-uinnissa tämän äidin kanssa, tulin kuitenkin toisiin aatoksiin. Hän kertoi, että oli aloittanut bataatilla ja kypsentää lähes kaikki ruoat höyryttämällä höyrykattilassa. Ja mikä parasta, kuorineen. Bataatti on ärsyttävä kuorittava, mutta kypsänä kuoret lähtevät helposti. Samoin kuulemma omenat kypsyvät sellaisenaan ja kuorineen höyryssä. Ja mikä parasta, vitamiinit säilyvät. Sitten vain sauvasekoittimella kaikki soseeksi, kasvisten sekaan vähän (korvike)maitoa tarvittaessa. Hedelmäsoseita en koskaan ole tehnyt itse, mutta koska kaikki tarvittavat vermeet löytyvät kotoa, nyt ei ole enää mitään tekosyytä. Myös puurot tämä äiti kertoi tekevänsä itse. Puuron keittäminen sinänsä ei ole mikään iso juttu, meillä aamut alkavat muutenkin aina kaurapuurolla. Sen sijaan muistan ne epätoivoiset yritykset syöttää (jälleen Idalle;) suolatonta, mautonta kaurapuuroa - turhaan. Kaupan sileät, makeat puurot sen sijaan kelpasivat hyvin. Puurohiutaleet hän kuulemma jauhaa kahvimyllyssä. Tämä meiltä puuttuu - mikä ihana tekosyy saada vihdoinkin kunnollinen kahvikone :). Joukkoon sitten esim. omenaa tai banaania makeuttamaan ja makua antamaan. 

Tänään höyryttelin siis bataattia ja sillä aloitettiin. Hyvin maistui pienet makuannokset vaikka täysin outo juttu se Noelin mielestä olikin. Huomenna jatkamme harjoituksia. Toiveet ovat suuret, että vapun jälkeen voisimme jossain vaiheessa pitää unikoulua ja pikkumies alkaisi nukkua paremmin. Toki voi olla, että koko ajan tapahtuu niin paljon uutta ja jännää, etti vain malta ja pysty nukkumaan. Ja - sukuvika, ihan samanlaista on ollut kaikkien kanssa. En pysty käsittämään, että jotkut vauvat nukkuvat öitä läpi.



Saimme muuten ristiäislahjaksi Stocken TrippTrappiin kuuluvat baby-istuimen ja se on osoittautunut aivan mainioksi. Siinä vauva pääsee muiden kanssa pöydän ääreen ja syöttäminen sujuu helposti. Tätä voin lämpimästi suositella, vaikka käyttöikä ei hurjan pitkä olekaan.


Aurinko paistaa ja pääsiäiseksi luvataan lämmintä! 
Tuskin maltan odottaa, että pääsen kameran kanssa mökille!
 Nautitaan!

21 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä olet toiselta äidiltä saanut. Onnistumisen iloa syömiseen niin äidille kuin pikkuisellekkin.

    Hedelmäsoseiden teko on yllättävän helppoa ja ihan turhaan moni jättää edes kokeilematta. Mä jauhoin puurohiutaleet (suomesta asti tuotetut) joko mixerillä tai sauvasekoittimella jauhoksi lasipurkkiin. Tuore luumu muuten tuoksuu taivalliselta keitettynä ja sitä sosetta puuroon joukkoon niin varmasti maistuu. Luumu-persikka on myös tosi hyvää ja auttaa vatsankin toimintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitää tosiaan ottaa hedelmäsoseet nyt asiaksi. Tuoreen luumun tuoksi kuulostaa houkuttelevalta. Ja siis varmaankin myös tuoretta persikkaa? Keitätkö ne myös? Kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Kyllä, tuoretta persikkaa. Ensimmäiset viikot keitin kaikki hedelmät mutta sen jälkeen en. Jopa päärynät ja omenat saa soseeksi ilman keittämistä.Mutta kiehautettu tuore luumuu tuoksuu niin hyvältä.

      Poista
  2. Kaupan tavispuurohiutaleet menee hienoksi sauvasekoittimella. Ja kun puuron hauduttaa liedellä pitkään niin taatusti maistuu, tai ainakin yleensä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä nyt tuhoa mun kahvikoneenhankkimissuunnitelmaa ;)!

      Poista
  3. Mä tein paljon lapsille itse valmiiksi kasvissoseita pakastimeen ja tietysti lihat sitten vielä erikseen. Kasvissoseista lähdin ihan peruna-porkkanasoseesta, johon sitten aina varioin kukkakaalta, parsakaalta, kesäkurpitsaa, bataattia jne. Mitä sitten milloinkin kokeiltiin. Mutta perussoseena oli peruna-porkkana ja sitten siihen joku yksi uusi maku mukaan. Hyvin kelpas. Lihat haudutin uunissa ihan ylikypsäksi, leikkelin pieniksi paloiksi ja kylmänä sitten tehosekottineen, jossa saa hyvin aikaa ns. sahanpurua =). Sitten raaputtelin siitä pakastimessa olevasta sahanpuru liha klöntistä haarukalla sopivan määrän kasvissoseen mukaan. Ja noita kasvissoseita tein aina kuukauden satsin kerralla ja laitoin pakastimeen vaikka ihan pakastepussissa. Sitten kun ikää tuli lisää vaihdoin välillä perunan tilalle riisiä tai pastaa, lisäksi esim. paseerattua tomaattia niin saa ikään kuin pastakastikkeen =).

    Puurohiutaleet esim. neljänviljan tai ruishiutaleet, jotka vaativat usein pidemmän kypsymisajan, saa helposti pieneksi blenderissä ja sit jonkin purkkiin odottamaan puuronvalmistusta. Saa sileämpää ja nopeammin kypsyvää puuroa / velliä, joka kelpaa sihtikurkuillekin =). Ja puuron joukkoon vaikka itse tehtyä kiisseliä tai ihan vaikka kaupan hedelmäsosetta suoraan purkista =).

    t: maitoproteiiniallergikon äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni on kehunut tuota systeemiä, että pakkasessa kaikki valmiina ja sieltä sitten miksailee. Mäkin olen päässyt hyvään alkuun, tosin meillä on ihan liian pieni pakastin..

      Poista
  4. Kiitos ihanista kuvista! :) Täällä äiti ei jaksa/viitsi viipyä keittiössä kuin sen, mitä on pakko. Valmisruokia vältetään niiden suolapitoisuuden takia, mutta muuten mennään sieltä, missä aita matalin... Tuo tuoreen luumun tuoksu kyllä kieltämättä kuulostaa ihanalta! Ehkä joskus... :)
    -Jutta

    VastaaPoista
  5. Sauvasekoitinta meilläkin on käytetty puurohiutaleiden jauhamiseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä ne tosiaan varmaan menee hyvin hienoksi. Pitänee testata - jos nyt en ehdi hankkia sitä kahvimyllyä ;).

      Poista
  6. Bataatilla meillä on aloiteltu kaikkien kolmen kanssa, ja se upposi todella hyvin. Sehän on perunan sukulainen, mutta maistuu huomattavasti paremmalta. :-)

    VastaaPoista
  7. Alkuun haluan sanoa, että kukin tyylillään. Minuakaan ei yhtään korpea syöttääkö joku pullosta tai purkista, kunhan lapsi on tulee ravittua. Itse olen vääntänyt kuitenkin vauvanruoat aina itse, koska se on yksinkretaisesti kivaa ja halpaa. Imettänyt myöskin olen niin kauan, että lapsi pysyy itse pöydän ääressä istumassa. Koska helppoa. En tykkää syöttää puolimakaavassa asennossa muutamaa lusikallista kerrallaan, josta siitäkin suurin osa valuu suusta ulos ;) Kokeiltu on esikoisen kohdalla, jonka jälkeen siirsin kiinteää ruokailua suosilla eteenpäin.

    Meillä ei kummallakaan allergioita, jotka vaikuttaisivat ruan valmistukseen, joten aika pikaisesti ovat aloitelleet ihan samaa kuin muukin perhe.Toki ilman suolaa ja mausteita, mutta keitetyt vihannekset yms on helppo ottaa kahden päivän annos sivuun. Kaikki ruoat ovat menneet heti paloina ja lapsilla hyvä ruokahalu. Kumpikaan ei ole todellakaan ollut mitään sihtikurkkuja, joten olen arvostanut sitä, että koko perhe voi syödä samaan aikaan ja kenenkään ei tarvitse syöttää erikseen vauvaa. Tosin teillä noita syöttäjiä riittää :) Meillä lapset ovat syöneet sen mitä haluavat ja ruoan viskominen alkoi vasta kun vatsa oli täysi. Oli varsinkin kakkosen kohdalla aivan uskomattoman siistiä toimintaa. Puurosta paistoin myös uunissa "kakkuja", joita lapsen oli helppo syödä itse. Mukaan raastoin usein omenaa tms.. Pakkaseen vaan isompi satsi kerrallaan. Ja meillä ei todellakaan olla mitään sormiruokailu tms. fanaatikkoja, enkä ole asiaan mitenkään perehtynyt, vaan asiat on hoidettu käytännön helppouden kautta. Ehkä myös sen takia, että mielestäni se on kivemman näköistä ja makuista, että vauvakin saa itse maistella erilaisia makuja ja ne suosikit todella löytyvät äkkiä ja lapsi oppii myös valuitsemaan sopivan kokoiset palat suuhunsa. Syömistä on hauska seurata ja uskon tämän kokonaisvaltaisen kokemuksen myös lisäävän kiinnostusta ruokaan ja syömiseen. Pakkaseen olen toki tehnyt mössöjäkin ja myös puuroa on keitelty, joten myös se lusikka on tullut ihan tutuksi. Itse muuten tein ruoat blenderillä ja pakastin tarjottimen päälle asetetun leivinpaperinpäällä pieninä kekoina. Kekojen jäädyttyä irrottelin ne pussiin. Tein eri maut erikseen, joten aina sai sulatusvaiheessa valita esim. muutaman eri kasviksen sulatukseen.

    Mukavia omannäköisiä ruokahetkiä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta ja hyödyllisestä kommentistasi! Juuri noin, kantapään kautta esikoisen kanssa ja sitten osaa ottaa itsekin rennommin. Teidän ruokailut kuulostaa kyllä helpoilta. Ja tosiaan ihana ajatus, että vauva saa maistella itse.

      Puurokakut kuulostavat mielenkiintoisilta, miten siis teit ne ? Hyvä idea oli pakastaa "kiekkoina" noita soseita, laitoin laakeaan pakasterasiaan ja siitä napsin pussiin kun olivat jäätyneet.

      Poista
    2. Tästä on jo aikaa, mutta laitan nyt kuitenkin :)

      3 dl puurohiutaleita - siis mitä hiutaleita tahansa
      1,5-2 dl nestettä vettä, maitoa, korviketta tms..
      Pieni loraus öljyä
      0,5-1 dl hedelmä- tai kasvisraastetta. Itse raastoin usein omenaa, koska aloitteli syömisen syksyllä.
      0,5 tl soodaa

      6-10 pikkukakkusena tai yhtenä isompana lettuna 225 asteessa 15 min.

      Poista
    3. Suurkiitos! Kokeiluun menee!

      Poista
  8. Koskas se vaunupostaus tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En taida uskaltaa luvata enää mitään kun en ole kerran tähänkään asti ehtinyt ja poden aiheesta joka päivä huonoa omatuntoa..:). Kuvia on jo eikä enää muitakaan tekosyitä..;)

      Poista
  9. Loistoajoitus tällä postauksella. Meillä toivottavasti vielä mennään pelkällä maidolla hetki, mutta olen jo alkanut asennoitua kiinteidenkin aloitukseen. Mä olen tähän saakka ollut purkkiruokien kannattaja vauvana, mutta tällä kertaa haluan kokeilla tehdä ruuat itse. Tämä postaus on siis tosi hyödyllinen kommentteineen, kiitos. Myös minä sain puistossa hyviä vinkkejä siitä, että kasviksia kannattaa pakastaa kuutioihin ja miksailla sieltä sitten. Nuo hedelmäsoseet kiinnostaa kyllä myös, olin ajatellut että ne ostettaisiin valmiina, mutta eihän tuo vaikealta kuulosta tehdä itsekään. Mun kyllä pitää ensin investoida höyrytyskattilaan vai mikä sen oikea nimi onkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa :)! Meidän TÄYTYY pitää vauvatreffit ;)!
      Hedelmäsoseista tulee ihan tosi paljon parempia itse tehden. Mäkään en ole siis aiemmin tehnyt, mutta nyt ne kaupan soseet maistuvat.. no, eivät miltään.
      Höyrytyskattila ei ole iso investointi. Meillä myös lähes päivittäin käytössä höyrytykseen ja muuhun Tupperin microkannu, sitäkin voin suositella.

      Poista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)