21.11.2013

NäkkäriäMeillä kuluisi hapankorppua ihan niin paljon kuin kaupasta jaksaa kantaa, samoin näkkileipä on lasten suosiossa. Mieluummin meillä syödään ruisleipää, mutta toisinaan herkutellaan myös hapankorpulla. Ystäväni on muutaman kerran maininnut tehneensä näkkäriä itse. Innostuin asiasta nyt viimeistään, kun pääsin maistiaisille. Näkkärireseptejä olen nähnyt useita ja yhtä aikaisemmin kokeillutkin. Niistäkin tuli hyviä, mutta nämä tällä saamallani Maku-lehden reseptillä menivät kyllä kirkkaasti ohi. Päivän Hesarissa oli juttu   myös hyvistä proteiinin lähteistä ja sekä seesamin- että auringonkukansiemenet olivat listalla. Kaiken lisäksi terveellistä siis. Halusinkin jakaa tämän superhelpon ja hyvän ohjeen teille.

ROUHEINEN NÄKKÄRI

1 1/2 dl kaurahiutaleita

1 dl ruisjauhoja

1 dl auringonkukansiemeniä

1/3 dl vehnäleseitä (tai 3-viljan leseseosta)

1/3 dl kauraleseitä (tai 3-viljan leseseosta)

1/3 dl ruisleseitä (tai 3-viljan leseseosta)

1 dl seesaminsiemeniä

1/2 dl pellavansiemeniä

3 dl vettä

1 tl suolaa


Sekoita kaikki aineet keskenään.

Anna levätä huoneenlämmössä puoli tuntia.

Levitä pellille ja jaa paloiksi myöhempää paloittelua verten takinapyörällä.

Takinan pinnelle voi halutessaan rouhia vielä merisuolaa mylluystä.

Paista uunissa 150 asteessa tunti. 
Ohjeen mukaan taikinasta tulee pellillinen. Ensimmäisellä kerralla tein tupla-annoksen ja jaon takinan kahdelle pellille ja paistoin kiertoilmauunissa. En tiedä onko meillä pienet pellit, mutta taikina jäi mielestäni liian paksuksi kerrokseksi pellille. Seuraavalla kerralla tein yhden annoksen ja siitä riitti melkein 1,5 peltiä. 

Vaikein osa tekemisessä on taikinan levittäminen pellille. Itse kaadoin sen saamani vienkkien mukaan leivinpaperin päälle ja levittelin ruokalusikalla. Onnistui suht helposti. Toisella kerralla, kun ekologisesti yritin säästää leivinpaperia ja käyttää jo kerran käytettyjä, paperi oli "pehmennyt" sen verran, että takinaa levittäessä se meni hiukan ryppyyn pohjan puolelta ja jäi  "takinan väliin". Ylimääräistä päänvaivaa aiheutti siis tuon kahteen kertaan käytetyn leivinpaperin nyppiminen pois valmiista näkkäristä. 

Näin joulunalla on kiva muistaa ystäviä jotenkin ja nämä ovat mielestäni myös mainio omatekoinen pieni lahja. 10 kommenttia:

 1. Mahtava idea, pitääkin kokeilla :)

  VastaaPoista
 2. Sellainen silikonen 'leivinpaperi' on bueno tähän hommaan - ei mulla muuta :) T. E

  VastaaPoista
 3. vautsi, en oo aatellukaan että näkkäriä vois tehdä itse! Ehkä tänä jouluna voisin viedä vanhemmilleni näitä. Kerran yritin tehdä konvehteja, ne ei ollut kyl niin hyviä, joten ainakaan huonommaksi en varmaan voi pistää :D

  VastaaPoista
 4. Näkkärin voi kaulia, kahden leivinpaperin välissä. Tuli tosi ohutta ja hyvää. Tupla-annoksesta sain kolme pellillistä, jotka paistoin kaikki samalla kertaa kiertoilmauuneissa.

  Terkuin, ystävä

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)