6.8.2013

BMX Turku


Otsikon aiheesta on pitänyt kirjoittaa jo viime kesänä, mutta silloin se jäi, joten palataampa nyt siihen.


Viime kesänä löysimme Turusta BMX-pyöräilyn harrastajille tarkoitetun radan, jossa voi harkka-aikojen ulkopuolella (ja harkoissakin) käydä kuka tahansa ikään tai sukupuoleen katsomatta ajelemassa. Meillä varsinkin Emil - on aiheesta innostunut ja olemme muutaman kerran käyneet lasten kanssa siellä ajelemassa viime syksynä. Tänä kesänä eka kerta oli vasta sunnuntaina, jolloin mieheni oli osunut lasten kanssa radalle harkka-aikaan. Emil pääsi testaamaan radan lisäksi myös porttilähtöä (korjatkaa asiantuntijat, jos termini on väärä) ja sai lisäksi kutsun tulla kisaamaan maanantaina. Ida muuten noudattaa voimistelua lukuunottamatta lajissa kuin lajissa mottoaan "lahjattomat treenaa" ja olisi lähtenyt myös kisoihin...  Emil oli tietysti aiheesta aivan täpinöissään eikä auttanut muu kuin viedä poika eilen pelipaikalle.

Rata sijaitsee Kupittaalla, Hippoksentien ja Lemminkäisenkadun kulmassa. Samassa kasassa on myös skeittipuisto, johon Ellenkin sujahtaa sujuvasti skeittareiden joukkoon, pyöräilyvelodromi sekä nurtsia pelata jalkapalloa tai tehdä kärrynpyöriä tai mitä ikinä nyt sitten keksiikään. Lisäksi käsittääkseni graffitien maalaus on täällä luvallista - aihe josta en ymmrrä mitään... Tykkään tällaisista paikoista, joihin on helppo tulla lasten kanssa ja jossa viihtyvät ilman mitään ihan valmiiksi pureskeltua tekemistä. Toinen hyvä Turussa on urheilupuisto, ovat innoissaan kun saavat juosta kenttää ympäri tai hypätä pituutta tai korkeutta.


BMX-radalle oli kokoontunut monenikäistä porukkaa, nuorin oli neljävuotias tyttö ja vanhimmat olivat noin 40-50 votiaita miehiä ja naisia. Porukka oli rentoa ja avointa, uusia toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi neuvoineen päivineen. Suurimmalla osalla oli asiaankuuluvat pyörät, kypärät ja muut varusteet, mutta meitä "varusteettomia" ei katsottu nenänvartta pitkin - päinvastoin. Pakolliset varusteet virallisissa harjoituksissa ovat pyörä ja kypärä - kummankaan ei kuitenkaan tarvitse olla pro-versioita, mitkä tahansa käyvät. Emil oli kisassa mukana meidän iankaikkien vanhalla lastenpyörällä (jossa tosin lukee BMX ;) sekä tavallisella pyöräilykypärällään. Miehen kanssa housuista käytiin keskustelua, hän ehdotti farkkushortseja (jotka olisivat olleet myös hyvät kun katseli ympärilleen), itse olin taas vakaasti sitä mieltä että farkuissa - edes shortsi-sellaisissa ei voi urheilla - ja urheiluksi tämän kyllä lasken :). Lisäksi pitkähihainen paita on järkevä ja Emil laittoi lisäksi skeittipolvarit suojiksi. Noista skeittipolvareista tuli muuten mieleen, miksi kukaan ei keksi sellaisia yleissuojia... Meillä esim. on kypäriä eri lajeihin ihan järjettömät määrät; pyöräily, hiihto, ratsastus, moottoripyöräily.. Ja kun kaiken kertoo viidellä, joudumme kohta vuokraamaan noille kypärille ja suojille oman varaston.


Kisoissa ajetaan ikäsarjoissa muutaman sadan metrin pituinen hiekkapohjainen crossirata. Nuorimpien sarja on kuusivuotiaat (johon Emil ei enää syntymävuoden perusteella päässyt vaikka vielä kuusi onkin..), sitten kahdeksanvuotiaat ja kymppi-kaksitoistavuotiaat. Lisäksi oli joku pro-sarja, naiset (aika pro myös) ja sitten miesten masters-sarja. Emil pärjäsi kisoissa hienosti ja parin viikon murjotus (jonka epäilen liittyvät koulunaloitusjännitykseen) sai ainakin väliaikaista helpotusta. Emilin sarjassa oli kahdeksan osallistujaa ja siis kaksi lähtöä. En tiedä oliko Emil sarjansa nuorin - siltä näytti mutta siihen nämä loppuvuoden lapset saavat tyytyä - kokemusta taisi ainakin olla vähiten. Alkuerissä irtosi vaihtelevasti sijoja 3 ja 4, mutta hienosti hän pysyi muiden perässä. Ja mikä tärkeintä, hauskaa oli ja palkinnoksi sai pillimehua.


Tässä kuvassa harjoituslähtö - ihan näin suuria muut kasisarjalaiset eivät sentään olleet ;)

Ainakin eilen ajettiin kolme lähtöä ja lopuksi finaalit ja koko homma kesti pari tuntia. Sopiva iltapuuha ja viihdyimme ykkösprinsessan kanssa aurinkoisessa katsomossa erinomaisesti kannustusjoukoissa. Ellen oli potkiksella skeittipuistossa esittämässä pojille temppuja - en uskaltanut katsoa enempää enkä tarkemmin...


Aurinkoista viimeistä lomaviikkoa kaikille koululaisille!


4 kommenttia:

 1. Hui, näyttää kyllä niin hurjalta touhulta, että en olisi pystynyt katsomaan oman lapsen menoa tuolla! :-D

  Siellä Kupittaalla on muistaakseni myös joku lasten seikkailupuisto? Pitäisikin joskus tehdä retki sinne! N varmasti myöskin tykkäisi kikkailla potkulaudalla tuolla skeittipuistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikeasti ole kovinkaan hurjaa, vauhdit eivät kasva fillarilla kovin kovaksi :). Toki törmäysvaara on kun neljä lähtee radalle samaan aikaan, mutta käsittääkseni harvemmin tulee suurempia ruhjeita.

   Kupittaalla on myös seikkailupuisto, kiva sellainen. Eivät tosin ole ihan vierekkäin, mutta kävelymatkan päässä.

   Poista
 2. Mahtavia kuvia ja ennekaikeka mä haluuuuuun kans!

  Oliskohan pitänyt muuttaa teille kun siellä tuntuu olevan tosi kivoja paikkoja... tai sitten en ole vain tarpeksi aktiivisesti etsinyt vastaavia täältä. Tuolla kävisi meidän perheestä ainakin lapset sekä minäminäminä :)

  Ja mitä kypäriin tulee niin mä olen karsinut ja meillä kaikki talvilajit tehdään samoilla kypärillä (käytännössä luistelu ja laskettelu -tosin jiillä on kai lätkäkypärä erikseen) ja kesälajit kesälajikypärillä (pyöräily/rullailu/skeitti jne). Kun mä vielä vähän fiilaan niin hankin kypärät mitkä saa talvilajikypärästä kesälajeihin sopiviksi toppaukset irroittamalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, seuraavaksi kun tulette Turkuun niin fillarit messiin, otetaan kisa ;)!!

   Sitten kun keksit sen yleiskypärän, niin, täällä on markkinarako!

   Poista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)