20.7.2014

Passikuvassa


Pitkästä aikaa pääsimme lähtemään reissuun pohjoismaita kauemmaksi. Juhannuksen molemmin puolin olimme pari viikkoa tuulettumassa Aurinkorannikolla - ilmeisesti juuri parahiksi paossa Suomen melkeintakatalvea. Reissusta juttua myöhemmin, mutta siihen liittyen kolme viidestä passistamme oli vanhentuneita ja Noel tarvitsi myös oman passinsa.

Tuttuun tapaan olimme viime tipassa liikkeellä eikä Turun poliisilaitokselle ollut mitään mahdollisuutta saada aikaa passinhakua varten. Niinpä teimme eräänä päivänä retken Loimaalle, jossa ainakin palvelu poliisilaitoksella oli erinomaista. Passiin tarvittiin luonnollisesti valokuvat ja se oli asia josta piti kirjoittaa - nykyään kun on niin auringontarkkaa millaiset kuvat passiin kelpaavat. 

Päätin ottaa kuvat itse, mutta huvikseni taas meinais tull kiire ja ajattelin, että jos sittenkin vain joku muu räpsii kuvat ja otin selvää hinnoista. Hintavaihtelu on mieletön. Halvimmillaan kuvat saa seitsemällä eurolla ja kalleimmat mitä äkkiseltään löysin maksoivat 29€ / kpl. Lisäksi jotkut kuvaamot ottavat extrmaksua vauvojen kuvaamisesta, kun kuvat sitten kuulemma vaativat enemmän käsittelyä.

Meidän kaksi vanhinta poikaa suoriutuvat kuvauksesta nopsaan ja mallikkaasti, mutta tuolloin seitsemänkuinen Noel ei ihan helpolla ymmästänyt, että "passikuvassa hartioiden ja pään sekä katseen tulee kohdistua suoraan kameraan, ilmeen on oltava neutraali, kulmia ei saa kohottaa, kuvassa ei saa näkyä muita esineitä, suun on oltava kiinni ja silmien auki". Kuolankaan ei varmaankaan välttämättä tarvitse valua. Vai mitä sanotte näistä :)?

Muutamalla foorumilla asiasta on keskustelua ja kaikki ovat aina vauvan kuvan passiin saaneet - luulen että sen kokee vain kuvaushetkellä kovin vaativaksi tilanteeksi. Ainakin meille poliisilaitoksen täti ystävällisesti sanoi, että alle vuoden ikäisillä näistä säännöitä voidaan joustaa. Noelin passiinkin valikoitui kuva, jossa pikkumiehellä on suu auki, mutta muuten on kyllä kovin tunnistettavissa itsekseen :).


12 kommenttia:

 1. Kiva jos joustavat. Meillä ei vuosi sitten Suomen suurlähetystö (meidän passiviranomainen) joustanut piiruakaan vauvan passikuvasta ja jouduttiin ottamaan taas uudestaan kuvia ennen kuin kelpasivat. Mutta kun katsoin isompien lasten ekoja vauvapasseja niin kyllä niissä on kaikissa suu auki tai hymysuu. Ehkä ennen oli sallitumpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu että se joustaminen tai joustamattomuus ovat ihan siitä virkailijasta kiinni, ikävä kyllä. Ja uskomatonta kyllä - eihän se niin voisi olla.

   Poista
 2. Vauvoista ja pikkulapsista tulee kyllä aina niin hellyyttävän söpöjä passikuvia! Meillä muuten Tampereella sai passikuvat eurolla Verkkokaupassa. Ruma tuli(itsestä), mutta kelpasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Idalla on kauhe kriisi, kun kymmenen vuoden passissa on 2kk vanha Ida - hänen mielestään se EI OLE hellyttävä :). Euro kuulostaa kyllä edulliselta!

   Poista
 3. Ai että kun suloinen pikkumies!
  JOS matkustaa Amerikkaan, kuvaa ei saa käsitellä ollenkaan. Oli meilläkin haastetta neiti 2kk ikäisen kuvaamisessa... Lopuksi kuvaamo ei onnistunut ollenkaan ja otin kuvat itse. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kuka tietää onko kuvaa käsitelty vai ei...? ja voih, olivatko edes noloina siellä kuvaamossa :)?

   Poista
 4. Ihanaa että kirjoitit taas! Vähintään viikoittain käyn kattomassa jos ois tullut postausta ja viimein tuli! Ihanan veikeän näköinen pikkupoika :)

  Reissupostausta innokkaasti odotellen,
  Salla

  VastaaPoista
 5. On se kyllä itse aurinko :)
  Meidän piti ottaa bellaSta kuvat kun oli jotain viikkoja. Luulin että kuvan voi ottaa niin että vauva makaa vaaleaa pohjaa vasten mutta ei, piti istua. Yritin sitten selittää ettei vauva osaa vielä istua kun ei pääkään oikein pysy paikallaan itekseen. Piti istua. Asettelin sitten tytönoman polven päälle poikittain itseeni nähden ja kannattelin käsillä (onneksi leveän paidan) sisältä bellaa kainaloista roikottaen. Mies ja jii olivat kuvaajan takana ja mekkaloivat ja heiluttivat käsiä että vauva tajuaisi katsoa äänen suuntaan ja sitten yritettiin ottaa kuva niin että huojuva pää on suorassa niin että korvat näkyy ...jep jep. Arvaa oliko hikinen reissu :D
  Ja joo, ei toivoakaan että olisi ollut noin täydellinen kuva kuin ylläolevista jokainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu, että näitä juttuja suunnittelevat eivät ole vauvoja nähneetkään...

   Poista
 6. Pari vuotta sitten käytiin nappaamassa passikuva silloin 5 kk:tta vanhasta neidistä. Täydellinen passikuva vaati kuvaajalta YHDEN kuvan. Me oltiin miehen kanssa ihan haavi auki, että mitä ihmettä että ei tää voi olla näin nopeasti selvä, kuvaaja vaan siihen, että joo tämä tällä selvä...

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)