28.11.2010

Aivopesty


Aivopesu on tuottanut tulosta.

Kävimme Ellenin kanssa Interissä perjantaina kypäräostoksilla
ja lauantaiaamuna neiti katseli lastenohjelmia
 kypärä päässä ja lauleskeli:
".. mää menen hiihtämään, mää menen hiihtämään..."


Asenne on kohdallaan - se riittäköön.

Nyt hiihtolomareissu kuumeisessa pohdinnassa.
Alpeille vai Kalliovuorille..?
Budjetti ei ole mitenkään rajaton.
Ja toisaalta matkarahoista olisi kiva saada kaikki irti.
Ja tosiasia on myös se,
että olemme TAAS armottoman myöhään liikkeellä:(.Tänään emme vielä päässeet mäkeen -
vaikka nettisivut kertovatkin paikallisen keskuksen olevan auki.

***

Sen sijaan kävimme avaamassa luistelukauden. Ellenillä ei vielä (?!) ole luistimia, mutta Ida ja Emil olivat reippaasti jäällä. Ida luistelee jo melko hyvin - tai siis sitä voi jo hyvin kutsua luisteluksi. Emilkin on ottanut hurjan harppauksen viime talvesta, mutta herran meno on lähinnä kävelyä ja ihan pieniä potkuja. Työnnettäessä pysyy kyllä hyvin pystyssä ja nousee kaatuessaan reippaasti ylös.

Pohdin tänään, että minkä ikäisenä "kuuluu" osata/opetella luistella ja minkä ikäiset lapset osaavat mitäkin. Ennen omia lapsia olisin oman kokemukseni pohjalta sanonut, että ekaluokalla hankitaan luistimet... Nyt tuntuu kuitenkin, että lasten "pitää" aikasemmin osata kaikkea ja esim. meillä lapset käyvät päiväkodin kanssa luistelemassa - mikä tietysti on mukavaa. Tiedän ja ymmärrän toki, että lapset kehittyvät hurjan eri tahtia, mutta olisi mukava kuulla, minkä ikäiset liikkuvat mitenkin luistimilla?


19 kommenttia:

 1. Kuten itsekin sanoit, vaihtelu on suurta. Oma tyttö oppi auttavasti luistelemaan 2,5- vuotiaana ja nyt neljävuotiaana luistelee sujuvasti. Päiväkotiryhmässäni on lapsia, jotka eivät lähempänä kuuttakaan vuotta vielä pysy pystyssä. Tässäkin taitaa olla paljon vaikutusta sillä, mitä lajia perheessä suositaan. Meillä on luistelukenttä ihan kodin vieressä, joten sinne tulee lähdettyä arki-iltoinakin.
  Suloinen kypäräpää :) ja niin täynnä intoa tuntuisi olevan, että oppii varmaan nopeasti isompien perässä.

  VastaaPoista
 2. Todellakin, tuntuu että kaikki muut osaa luistella ja hiihtää jo 2-vuotiaana. Meillä ei todellakaan. Ovathan nuo lapset suksineet jo varmaan parina talvena, mutta en sanoisi, että varsinaisesti osaavat hiihtää. Pystyssä toki pysyvät. Luistelu sitten. Krhm. Viime talvena kävin pojan kanssa kerran luistelemassa, silloin poika oli 4,5 - ja nyt kai pitäisi mennä kentän laidalle, kun se on viime talvea lähempänä. Itse en nauti luistelusta ja mies ei vie poikaa luistelemaan. Tai veisi, mutta se pitäisi ensin opettaa luistelemaan. Jotenkin tuntuu, että lapsilta siihen oppimiseen kuluisi vähemmän aikaa...

  Onneksi päiväkodissa on niin kv-porukkaa, että nekään eivät edes suunnittele luisteluretkiä. Vaikka sinällään se olisi aika huikean näköistä menoa, veikkaan... Mä siis yritän kaikin eväin ehkäistä, että meillä kukaan haluaisi nhl-tähdeksi tai että kukaan huudattaisi keväisin MM-otteluita tv:stä. Ei olla ihan lähtökohtaisesti jäkistulevaisuutta.

  Reippaillaan ihan muissa lajeissa. Mieluusti sisällä talvisin.

  VastaaPoista
 3. Vaihtelu on tosiaan suurta. Motoriset taidot kehittyvät tietysti nopeasti, jos on mahdollisuus harjoitella. Meidän isompi poika oppi luistelemaan parivuotiaana, kun oli jää lähellä ja käytiin usein. Neiti oppi vasta viisivuotiaana, kun sitä ennen ei kukaan muistanut viedä jäälle:) Meidän neiti aloitti luistelukoulussa kuusivuotiaana ja siellä ikähaitari oli kahdesta kymmeneen. Taidot neidillä eivät olleet kaksiset luistelukoulun alussa, luiuista ei ollut tietoakaan ja pystyssäkin pysyttiin pätkittäin. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin neiti on kilpavalmennusryhmässä ja parit hypytkin sujuu. Mutta harjoitustahan se on vaatinut (ja vaatii..)

  VastaaPoista
 4. Luistelemaan oppiminen vaihtelee varmasti paljon.

  Meillä esikoinen oppi luistelemaan 3,5 v iässä, kuopus 2v 10 kk luistelee nyt tuettuna/jonkun apuvälineen kanssa. Pikkuveljellä on ihan käsittämätön into päästä jäälle ja yritystä riittää, vaikka ei ihan heti suju. Isoveljen perässä.

  Laskettelua meillä vasta aloitellaan. Isoveli saa joululahjaksi sukset, mutta mietin kyllä pitäisikö pienempikin viedä samaan syssyyn mäkeen. Murtsikkahiihto alkaa hänelläkin jo sujua, vaikka on vielä enemmän kävelyä ja pieniä liukuja.

  VastaaPoista
 5. Olipas ihanaisia kuvia! Niinpä, vaihteluväli on suuri. Onnekseni sain vuosi sitten ekaluokan, jossa kaikki osaavat luistella ja hiihtää. Ja kaikilla on varusteet. Ovat muutenkin tosi liikunnallisia - ope tuulettaa :) Tuossa eilen katselin yleisöluistelussa, että tosiaan osa 4-6 vuotiaista ei edes pysy kunnolla pystyssä, mutta kaikki ajallaan ja innostuksen mukaan. Joku kummeksuu varmasti meitä, kun aloitettiin "luistelu" 1v11kk ja hiihto hieman aiemmin. Into oli kova ja tänä vuonna 2v9kk iässä kovempi. Neiti sai ekat oikeat taitoluistimet - suosittelen (olen entinen luistelija ja valmentaja...) syksyllä ja kykenee kävelemään niillä ja vähän liukumaan jos saa vauhtia. Nousee myös itse ylös. Hiihtää innokkaasti ja laskee myös pienestä mäestä hiihtosuksilla. Rinnesuksilla on harjoiteltu pihalla, kun itse halusi tänään meidän liukurimäessä. RInteeseen on tarkoitus mennä ennen joulua, jos säät sallii. Tiedän, että tästäkin ollaan montaa mieltä, mutta nythän kysyttiinkin, missä mennään :) Ja meillä ei ole pakotettu, vähän vihjailtu ja on innostunut

  VastaaPoista
 6. Juurikin miehen kanssa puhuttiin, että pitäisi ostaa Eeville luistimet ja kypärä. Luulen, että tuo meidän rämäpää voisi tykätä hommasta, avuksi vain joku jakkara tai taaperokärry. Ellenihän oli ihan haka siinä laskettelussa jo, että varmasti neiti menee luistimillakin kuin tuulispää :) Tai ainakin yrittää omalla tyylillään, sehän se tärkeintä on!

  VastaaPoista
 7. ihania kuvia! :D

  minä vein mimon viimevuonna ekaa kertaa köpöttämään luistimilla koska itse halusin luistella. :D
  tänä vuonna kokeillaan kun maha on kadotettu!
  Hiihtäneet emme ole koskaan mutta omasta lapsuuden tramaattisesta hiihtourastani johtuen en omista suksia. :D
  Hiihdin siis kaikki kisat ja kesät ja talvet ja korvista tulee edelleen!

  Laskettelun ja lautailun voisin ottaa taas ohjelmistoon!

  Minä meen sillä periaatteella että kokeillaan kaikkea ja jos joku on kivaa niin uudelleen! :)

  VastaaPoista
 8. Olispa ihana päästä luistelemaan. Meillä on toisessa kaupungissa kuulemma jokin sisäluistelupaikka ja se pitäisi joskus käydä tsekkaamassa. Vain yksi lapsistani on kerran talvella suomessa luistellut. Muistaakseni oli neljä tai viisi vuotias eikä osannut ollenkaan :D
  Itse taas olen vanha jääprinsessa eli luistelu on mun suosikki talvilaji :D

  VastaaPoista
 9. Noin kolmevuotiaana suksille ja noin nelivuotiaana luistimille. Liian pieni turhautuu helposti jos homma ei luista ja lyö hanskat naulaan. Myöhemminkin voi aloittaa :)

  VastaaPoista
 10. Upea bannerikuva!
  Meilläkin ollaan laskettelukypärä jo hankittu, mutta rinteessä ei ole tyttö koskaan vielä käynyt :-)

  Meillä ei kyllä opita luistelua eikä hiihtämistäkään mitenkään superajoissa... Viime talvena tytön ollessa 2.5v käytiin kokeilemassa luistelua kaksi kertaa ja taisi niitä suksiakin testata suurin piirtein saman verran. Tänä talvena ehkä vähän enemmän tsempataan. :-)

  VastaaPoista
 11. Täällä yksi 39-vuotias, joka ei osaa luistella. Tai ehkä pystyssä pysyn, mutta ei sitä ihan luisteluksi voi sanoa.

  Meillä Inka ja M. luistelevat hyvin, minä ja Luksu auttavasti. Luksu kävi viime talvena pk:n kanssa luistelemassa ja oli (kuulemma) toisella kerralla oppinut omin avuin pysymään pystyssä:) Uskon, että Luksun kohdalla se olisi ihan vaan omasta viitseliäisyydestä kiinni, kyseessä on kuitenkin liikunnallisesti multilahjakkuus (äitiinsä tullut:)). Mutta kun ei yhtään nappaa.

  Skimbat on pysyneet jalassa 2-vuotiaasta asti, mutta murtsikka on ihan hakusessa. Myös mulla:(

  VastaaPoista
 12. mä suosittelen kanssa kunnon taitoluistinten ostoa, niitä saa käytettynä samaan hintaan kuin ns. markettiluistimia. Meidän kuopus oli viime talvena jäällä, ikää 1v8kk, mutta on koko ikänsä ollut tyttöjen jäätreeneissä hallilla mukana, ja halusi itse luistella. No, pystyssä pysyi ja eteenpäin liikkui. Siitä lähdetään tänä talvena liikkeelle. Onneksi meillä on kenttä vieressä ja luonnonjäällä on hallia helpompi harjoitella, jää on "tahmeampaa". Ekaluokkalainen luistelee sujuvasti, osaa sirklata jne.

  Hiihtoakin meillä saa kokeilla heti kun haluaa, suksia löytyy lähes joka kokoluokassa :)

  VastaaPoista
 13. Mä vastailen nyt tänne..Voi en ole saanut ollenkaan lähettämääsi sähköpostia koskein sitä anorakkia. Liekö kodonnut johonkin bittiavaruuteen?!Mutta siis takana on se vetoketju ja minun mielestäni on helppo pukea (mies ei tajua logiikkaa...) mutta tokikaan lapsi ei sitä itse saa puettua päällensä. Ainakaan siis tätä vauvamallia. Takki puetaan siis kuten pakkopaidat :) Kaupassa ollessa meillä on otettu koko takki pois, koska se ei paljon viilennä jos vain takaa avaa vetoketjua. Voin laittaa sulle mittoja tuosta meidän 86 kokoisesta jos haluat verrata johonkin teidän takkiin..

  VastaaPoista
 14. Muistelen kuulleeni, että noin kahden vuoden iässä on herkkyyskausi, jolloin helposti opitaan mitä vain "urheilu"lajia. Tuossa iässä lapsi ei osaa vielä pelätä epäonnistumista. Kun tämä herkkyyskausi menee ohi, on lapsen jo huomattavasti hankalampi opetella uutta taitoa. Siinä vaiheessa tulee sitten mukaan ajatukset, entä jos kaadun, en minä osaa jne.

  Mutta varmasti kaikki lapset oppivat luistelemaan, jos on vain jäätä ja luistimet :) Se on varmasti myös vanhemmista kiinni, viitisivätkö he kuinka usein viedä lapsia luistelemaan. Ja toki, kiinnostaako lasta opetella uutta taitoa vai olisiko parempi odottaa vielä hetki. =)

  Jojo

  VastaaPoista
 15. Meillä asuu kaksi neiti Talviurheilun Maailmanmestaria. Keskimmäinen 5v on ihan hullu luistelemaan ja hiihtämään. Luistelu on kuin vettä vaan ja tipu- kukko- ja tikkariliukua sekä muitakin liukuja jo harjoiteltu. Alkeispiruettikin sujuu. Esikoinen onkin tutustumassa hyppyjen saloihin, miten menevätkään kaikki kummaliset tulpit ja ritit ja muut. Hiihtämisessä keskimmäinen laskee jos kaikenmoista mäkeä ja hiihtää jo luistelutyylilläkin. Esikoinen tuolloin 8v voitti koko koulun - pojatkin - hiihtokisoissa. Kuopuskin lähtee "hiiskää" tosi innoissaan ja "luiskaa" lähteminen saa aikaan riemunkiljahduksia. Ja molemmat sujuvat häneltkäin hyvin. Talvista porukkaa täällä siis :D

  VastaaPoista
 16. Tack för dina kommentarer! Är nog inne här ofta, fast jag inte kommenterar varje gång... Fin vinterbild du lagt som banner! Man blir slalomsugen!

  Härligt om Ellen fått en egen slalomhjälm! Har ni hunnit vara i backen och pröva den redan? Synd att det är så kallt ute, annars skulle det vara skoj med en dag/kväll i backen! Kanske vår N kunde testa i år oxå :)

  Hoppas ni hittar någon bra sportlovsresa till ett rimligt pris! Take care! Nähdään!

  VastaaPoista
 17. Meillä on taidot opittu myöhään...tyttö oppi luistelemaan 6vuotiaana. Automies on nyt 6 eikä toivoakaan että pysyisi pystyssä. Ei enää edes halua kokeilla...
  Suksista en sitten voi puhua mitään...tai sen että tyttö INHOAA hiihtämistä, jo nyt. =(
  Panttonia en uskalla kyllä jäälle viedä. Kai noilla joku tasapaino-ongelma on kaikilla kun pyörällä ajo ilman appareita ei onnistu Automiehellä vieläkään...

  VastaaPoista
 18. anrinko, kuten niin usein todettu, jokinen tavallaan ja aikanaan. mä olen jotenkin kauhuissani tosta, että lapset kaksi vuotiaana jäälle ja suksille ja joka paikkaan (vaikka kuulun itse siihen samaan kategoriaan).. tuntuu, että kaikki PITÄISI oppia tosi aikaisin..:(

  VastaaPoista

Olen iloinen kun kävit ja luen mielelläni kommenttisi. Kiitos:)